GÖNDÖR ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Azért kértem szót, mert talán abból a viccből indulhatnék ki, hogy az újszülött számára minden vicc új.
(14.30)
De ha valaki végignézi, és veszi magának a fáradságot, hogy az elmúlt évek történéseiből megvizsgálja: a jegybank évről évre a monetáris politikájának a céljairól, terveiről összefoglaló anyagot bocsát a parlament rendelkezésére, a gazdálkodásáról évente beszámol, a gazdasági bizottság üléseire a jegybank elnöke jellemzően nem helyettest küld maga helyett, hanem személyesen minden évben megtiszteli a bizottságot, és magával hozza a helyetteseit, a szakértőit. Minden parlamenti képviselőnek lehetősége van kérdéseket feltenni, és konstruktív, érdemi vitát folytatni a jegybank tevékenységéről.
Amiért szót kértem, valójában előttem elmondta Wiener György képviselőtársam. A nemzetközi konferenciákon egyre keményebben fogalmazzák meg azt a szándékot, hogy Magyarországon a jegybank függetlensége mennyiben áll meg, és a továbbiakban milyen lépéseket kívánunk tenni, hogy ez a függetlenség közelítsen az Európában elfogadott gyakorlathoz. Azt hiszem, hogy igazán ebbe az irányba kellene elmozdulni. Amikor arról beszélünk, hogy az ÁSZ vizsgálja meg, akkor tessék belegondolni - csak egy apró példa -: a nullás kamatozású kölcsön kapcsán, amelyről azt állítom, hogy e Ház falai között nagyon sok képviselő a mai napig nem érti, hogy miről volt szó, amikor a bizottság kérte, a jegybank azonnal terjedelmes anyagot bocsátott a képviselők rendelkezésére, hogy tanulmányozhassák és megnézhessék; tehát azt hiszem, a jegybank részéről az együttműködési szándék megvan. Nekünk is meg kell keresni, hogy éljünk ezzel a lehetőséggel. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem