BAUER TAMÁS

Teljes szövegű keresés

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Mádi László, akihez a megjegyzésemet szeretném intézni. Mi sem áll tőlem távolabb, minthogy ne támogassam a költségvetési hiány leszorítására irányuló erőfeszítéseket - ezt Mádi László, akivel ötödik éve ülünk együtt az Országgyűlésben, jól tudja. Én ezért elvileg és általában ezt a zárolási megoldást sem helyteleníteném egy ilyen bizonytalan helyzetben, sőt nem is helytelenítem egészében és általában.
Csak azt gondolom, hogy két baj van azzal a megoldással, amit a kormány jelenleg alkalmaz. Ha jól értem a normaszöveget - és azt hiszem, hogy jól értem -, akkor a jelenlegi normaszöveg teljes szabadságot ad a kormánynak, hogy az 1,9 százalék felszabadításánál ezt az összeget a különböző célok között hogyan osztja el, és ebbe az Országgyűlésnek - még a többségnek se - semmilyen beleszólása nincsen, teljesen a kormány kénye-kedvén múlik, hogy a nyár folyamán mit csinál. Na most ez ott jelent különös problémát, hogy ezt az 1,9 százalékos zárolást azokra a költségvetési fejezetekre is kiterjesztették, amelyek a kormánytól független intézményeket finanszíroznak - bíróságok, ügyészségek, Alkotmánybíróság, ombudsmani hivatalok és így tovább, és az önkormányzatok. Ez van a költségvetési törvényben, az I-VIII. fejezet erről szól! (Mádi László: Nem!)
Ez pedig a kormánynak kiszolgáltatott helyzetbe hozza azokat az intézményeket, amelyeknek nem szabad a kormánynak kiszolgáltatott helyzetben lenniük. Kétségtelen, hogy volumenét tekintve az önkormányzatok képezik a legnagyobb olyan intézményrendszert a magyar társadalomban, amely az alkotmány szerint önálló, ha úgy tetszik, független kell hogy legyen a kormánytól, és mégis a zárolás, illetve felszabadítás mechanizmusában egy ilyen kiszolgáltatottsági helyzetbe kerül.
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ és az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem