ZAKÓ LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

ZAKÓ LÁSZLÓ
ZAKÓ LÁSZLÓ (FKGP): Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A felső-Tisza-vidéki árvíz után az elemi erő nemrég Zalában a mélyből tört elő, bizonyítva, hogy a természetet, a környezetünket félve kell tisztelnünk. Azok a számukban megfogyatkozott emberek, akik hisznek a tudásban, a tapasztalatban, akik a legkeményebb időben is egyensúlyt keresnek a természet, a környezet és a munkájuk között, itthon és külföldön az olaj- és gázmezők sokaságát állították üzembe, és termeltetik azokat még ma is. Így a másodlagos, a harmadlagos termelési eljárásnak köszönhetően azon gáz segítségével, mely ily erővel tombolt a zalai lankákon, biztosították az ipar, a mezőgazdaság, a közlekedés számára a nélkülözhetetlen energiát több évtizeden át. A rétegből feltörő gáz látványa, hangereje arra utal a laikusnak is, hogy a mélyben hatalmas energiák halmozódtak fel, melyet kellő körültekintéssel valamennyiünk javára lehetne fordítani, közben levonva mindazon tanulságokat, amelyet ez az esemény feltárt előttünk. Az egyik fontos tanulság az, hogy folyamatos kommunikációt kell fenntartani a cég és a helyi önkormányzat között abból a célból, hogy tájékozottak legyenek a helyi lakosok egy esetleges havária bekövetkezése során.
A másik tanulság mindannyiunk számára, ha egy tevékenység alapvetően befolyásolja a környezetét, többet kell fordítanunk arra, hogy a jövedelem keletkezési helyén ne csak a baleset utáni kártérítést fizessük ki, hanem azt megelőzendő, fejlesszük a vidéket is.
Tudomásom szerint közel 700 millió köbméter ilyen energiájú gáz válik feleslegessé a művelés befejezését követően a nagylengyeli mezőben. Amennyiben e gázt nem használnánk fel, úgy fennáll a veszélye a hasonló szomorú eseménynek, s a levegőbe kerülve tetemes környezeti kárt idéznénk elő. Hazánkban több elismert cég foglalkozik a hasonló minőségű gázok teljes körű hasznosításával, nem kis eredményt felmutatva.
Ezúton kérdezem tisztelt államtitkár urat, hogy a magas inert tartalmú gázok, illetve a megkutatott készletek energetikai és vegyipari hasznosítási lehetőségével foglalkozni kíván-e a tárca a közeljövőben, hiszen azok több milliárd köbméter mennyiségben állnak rendelkezésre az ország keleti és nyugati régiójában. Tisztelettel várom válaszát. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem