DR. FÓNAGY JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársam! A tanulságoknál említettekkel, azok tartamával és céljával teljes mértékben egyetértve, engedje meg, hogy a magas inert tartalmú földgázvagyonnal kapcsolatos kérdésére a következőket válaszoljam:
Magyarország ilyen földgázvagyona valóban jelentős, az állami nyilvántartás szerint a gazdaságosan kitermelhető, úgynevezett ipari vagyon meghaladja a 10 milliárd köbmétert. Ebből 7,7 milliárd működő termelő mezőkhöz köthető, 3 milliárd köbméter pedig üzem létesítésére alkalmas szabad területre esik.
Évek óta termelik és hasznosítják, de alacsony fűtőértéke miatt csak speciális, kifejezetten e célra tervezett erőművekben égethető el. Gyenge minősége miatt a földgázellátást szolgáló vezetékrendszerbe sem táplálható be. A termelés a célfogyasztók szükségleteinek megfelelően körülbelül 230 millió tonna évente. Az inertes gáz hasznosítását szolgálja a Kisújszállás-Tiszai Erőmű között kiépített szállítóvezeték, akár több száz millió köbméter/év kapacitással is működtethetően.
Az inertes gázok felhasználásának bővítése érdekében Iharosberény közelében a Mol Rt. egy osztrák céggel közösen egy nyolcvan megawattos, kombinált ciklusú erőmű létesítését kezdte el az inke-liszói gázvagyon hasznosítására, amely a tervek szerint 18-20 éves üzemeltetéshez elegendő. A létesítés előrehaladott állapotban van, az erőmű 2000-re üzembe állítható. Az algyői, ön által is említett úgynevezett maradék gázvagyonra pedig egy 190 megawattos erőmű építését tervezi a Mol Rt. egy belga céggel közösen.
A felsoroltakon kívül az inert gázok jelentős mennyiségét használják fel a kőolaj-kihozatalok javításához, a hatékonyabb művelési technológiák alkalmazásához. Kérem, hogy a minisztérium válaszát elfogadni szíveskedjék. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem