DR. ISÉPY TAMÁS

Teljes szövegű keresés

DR. ISÉPY TAMÁS
DR. ISÉPY TAMÁS, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság elnöke: Tisztelt Országgyűlés! A határozati javaslat a viszontvád vonatkozásában részletesen tartalmazza a tényállást. A tényállást csupán azzal egészítem ki, hogy a feljelentő magánindítványában megjelölt újságcikkek az adatszolgáltatókra való hivatkozással végül is súlyos, terhelő megállapításokat fogalmaznak meg a Független Kisgazdapártra és elnökére vonatkozóan. Az ügy elbírálása szempontjából ugyan közömbös, de megemlítem, hogy a magánindítvány előterjesztése 1994. március 16-án, a viszontvádé pedig 1997. április 8-án történt.
A mentelmi bizottságban kialakult kisebbségi álláspont szerint a mentelmi jog fenntartásával nem lehet az érintett képviselőt kedvezőbb helyzetbe hozni azzal szemben, aki a feljelentésben foglaltak miatt viszontvádat emel. Az adott esetben a magánvád és a viszontvád kölcsönösséget jelent, és ezért a képviselő érdeke és az Országgyűlés tekintélye egyaránt megkívánja az egységes elbírálást, és ezért a viszontvád nem tekinthető zaklató jellegűnek. A többségi álláspont szerint azonban a magánindítványnak az adatszolgáltatással kapcsolatban az adatszolgáltatókra tett megállapításai büntetőjogi értékelésére irányuló igény a kölcsönösségre hivatkozás ellenére is zaklató jellegűnek minősül. Ezen túlmenően a mentelmi bizottság többsége figyelembe vette azt a lényeges körülményt, hogy a viszontvádló által szolgáltatott, az érintett képviselő szerint a valóságnak nem megfelelő adatok egy széles olvasói réteget lefedő két országos napilapban jelentek meg, míg a magánindítvány nyilvánossága szűk körű, csupán a bírósági eljárásra korlátozódik.
(17.30)
Az előadottak alapján a mentelmi bizottság 7 igen, 3 nem és 1 tartózkodás mellett azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy dr. Torgyán József országgyűlési képviselő mentelmi jogát ne függessze fel.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem