DR. DORNBACH ALAJOS

Teljes szövegű keresés

DR. DORNBACH ALAJOS
DR. DORNBACH ALAJOS, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Buda Környéki Bíróság megkereste az Országgyűlést állásfoglalás végett Horváth Béla országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában, mivel ellene Harmath Béla érdi polgármester rágalmazás vétsége elkövetésének alapos gyanúja miatt feljelentést tett. A feljelentés szerint Horváth Béla volt országgyűlési képviselő - mármint a feljelentés szerint volt országgyűlési képviselő - 1994. április 9-én, Érden azt állította a polgármester úrról, hogy megtiltotta a lottóhúzás érdi lebonyolítását, és kitiltotta a Szerencsejáték Rt.-t Érdről.
A bíróság ezzel a megkereséssel egy ízben már, az előző ciklusban a parlament mentelmi bizottságához fordult. A tárgyalások során a jogállási törvénynek a felelősségmentességre és a sérthetetlenségi szabályokra vonatkozó rendelkezéseinek értelmezésére tett kísérletet a bizottság. Akkor a bizottság az ügy elbírálását a bíróságra bízta, mivel nem látta indokoltnak, hogy az Országgyűlés foglalkozzon az üggyel.
Tekintettel arra, hogy az ügy az előző országgyűlési ciklus időtartama alatt nem zárult le, a bíróság Horváth Béla országgyűlési képviselővé történt megválasztására, tehát új mandátumára, illetve mentelmi jogára figyelemmel 1998. október 19-én ismét az Országgyűléshez fordult.
A bizottság tárgyalta az ügyet, meghallgatta a képviselő urat, s tisztázódott, hogy ezt a kijelentést még az 1990-94 közötti országgyűlési ciklus időtartama alatt, képviselői minőségben tette, mégpedig azért, mert a polgármester visszamondta az érdi lottóhúzás bonyolítását. (Derültség az MSZP soraiban.)
A mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem jogosult állást foglalni abban a kérdésben, hogy a cselekmény büntetőjogilag miként értékelhető, a rendelkezésre álló adatok alapján azt azonban megállapította, hogy a feljelentés zaklató jellegű, ezért azt indítványozza az Országgyűlésnek, hogy a képviselő úr mentelmi jogát ne függessze fel.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem