LENDVAI ILDIKÓ

Teljes szövegű keresés

LENDVAI ILDIKÓ
LENDVAI ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm a szót elnök úr. Tisztelt Államtitkár úr! A Miniszterelnöki Hivatalt felügyelő miniszter úr nemrégiben azt mondta, hogy átmenetileg szabad állami eszközökkel befolyásolni a sajtóviszonyokat, ez politikailag és morálisan vállalható. Nos, azon hosszabban kellene vitatkozni, hogy ki mit tart ezen a téren politikailag és morálisan vállalhatónak.
Az én kérdésem arra vonatkozik, vajon gazdaságilag is vállalható-e, és ha igen, kinek a zsebére. Különösen érdekes az, ha a gazdasági eszközökkel történő sajtóbefolyás nem a költségvetés rovatai között láthatóan, hanem állami tulajdonban lévő vállalatok reklámbevételeinek mozgatásával történik.
Nem tudom, tudomása van-e államtitkár úrnak arról, hogy a Szerencsejáték Részvénytársaság október 15. és december 31. közötti időtartamra, vagyis körülbelül 70 lapszámra 40 milliós reklám-keretszerződést kötött a Napi Magyarországgal. Nos, a lapnál egy egész oldalas reklámhirdetés 820 ezer forint, a rendszeres megrendelőnek 50 százalékáért adják. Vagyis ez a pénz száz, egész oldalas hirdetésre volna elég, már ha megjelenne ebben az időszakban egyáltalán száz lapszám.
De feltűnő az is, hogy amióta a Postabank többségi állami tulajdonba került, ő is naponta jelentet meg egész oldalas hirdetéseket az általam egyébként nagyra becsült Napi Magyarországban. Az is érdekes, hogy a Szerencsejáték Részvénytársaság ugyanakkor értesítette a Népszabadságot, hogy felmondja jövő évi reklámszerződését. Érthető ez! (Zaj az MSZP és az SZDSZ padsoraiban. - Taps a kormánypártok padsoraiban.) Amikor tapsolnak kedves képviselőtársaim, vegyék figyelembe, hogy a Népszabadságnál az egy olvasóra eső fajlagos reklámköltség egyharmada a Napi Magyarországénak, vagyis önök most a közpénzek háromszoros pazarlására tapsoltak. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)
Nos, ilyenkor két eset van. Vagy az állami vállalatoknak eleve úgy kell tartaniuk, hogy a Népszabadság olvasói szerencsétlen flótások, így nem érdemlik meg a Szerencsejáték hirdetéseit, szemben a Napi Magyarország szerencsés olvasóival; a másik eset az, hogy mégiscsak állami pénzeszközökkel történik kísérlet a sajtóstruktúra befolyásolására. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem