HARRACH PÉTER

Teljes szövegű keresés

HARRACH PÉTER
HARRACH PÉTER szociális és családügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A munkavédelemről szóló törvény kötelező rendelkezésénél fogva a kormány évente, az illetékes miniszter beszámolója alapján áttekinti a nemzetgazdaság munkavédelmi helyzetét. Milyen képet tudunk felrajzolni erről a helyzetről, és milyen megoldásokat tudunk javasolni?
Rögtön hozzá kell tennem, hogy a munkavédelmi előírások betartása nem csupán ellenőrzés kérdése, hanem egyfajta munkaadói morálra is mutat. A munkabaleseti helyzet - számadatait tekintve - évről évre javulást mutat ugyan, de a munkafeltételek nem javulnak. Az utóbbi hónapokban a gazdasági fellendüléssel is összefüggésben több súlyos, közfeltűnést keltő baleset következett be, amely valóban előtérbe állította a munkavédelmet. A munkavédelem azonban nem kampányfeladat, nem lehet egyik napról a másikra látványos javulást eredményező változásokat produkálni. A munkavédelem hosszú távú gondolkodást és következetes végrehajtást igényel nemcsak a kormánytól, hanem a munkahelyekért felelős munkaadóktól is. A mai intézkedések csak évek múltával hozzák meg a javulás eredményét, mint ahogy a mai tragédiák, bekövetkező balesetek is több év elmulasztott intézkedéseinek bizonyítékai. Ennek tudatában nem szeretnénk elvont rangsort felállítani, hogy hányadrangú kérdés ma Magyarországon a munkavédelem, hanem egyfajta következetes munkára szeretnénk a hangsúlyt fektetni. Mi lenne ez?
A kormány első lépésként programjába vette az állami ellenőrző szerv, a Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelet megerősítését és az ellenőrzés függetlenségét garantáló szervezet visszaállítását.
(15.10)
Hogy minden képviselő tudja, miről van szó: az országos szintű önálló szervezet, illetve intézmény mellett nem működik önálló megyei intézményrendszer, hanem ez a munkaügyi intézményrendszer keretében működik.
Azt is hozzá kell tennem, hogy ennek a szervezeti visszaállításán túl elengedhetetlennek tartjuk... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) Folytatom az 1 percben. (Dr. Hack Péter: Húsz másodperce van!)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem