DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Magyarország miniszterelnöke a Die Welt november 23-i számában egy interjút közölt. Ebben az interjúban azt tanácsolta az Európai Unió vezetőinek, hogy lényegesen csökkentsék az Európai Unió bürokráciáját. Majd pedig így folytatta: "Bizalommal forduljanak hozzánk, akik nemcsak kiváló tapasztalatokkal, de eredményekkel is szolgálhatunk." (Zaj az ellenzéki pártok soraiban.)
A magam részéről nem helytelenítem, ha Magyarország miniszterelnöke büszke azokra az eredményekre, amelyeket Magyarország valóban fel tud mutatni - de úgy érzem, hogy ezen a területen igen csekély eredményt tud ez a kormány felmutatni.
Kétségtelen tény, hogy a választási kampány során olcsó államot ígért a kormány, a bürokrácia lényeges csökkentését; kétségtelen tény, hogy a költségvetési törvény is 3 százalékos létszámleépítésről beszél. Ugyanakkor tanulmányozva a költségvetés részletes adatait, a következő meglepő következtetésre bukkantunk: a jövő évre a minisztériumok létszámának 351 fővel történő növelése van előirányozva, tehát az egyszeri nagyarányú csökkentésből - akárcsak az adók esetében - egyszeri, nem is olyan kis arányú növekedés lett.
Hogyan néz ez ki minisztériumonkénti bontásban? A Miniszterelnöki Hivatal 64 fővel gyarapodik a jövő évben, a Gazdasági Minisztérium 65 fővel, a Földművelésügyi Minisztérium 38 fővel, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 286 fővel - jóllehet, az Oktatási Minisztérium létszáma csak 35 fővel csökken a feladatok szétválasztását követően is -, és létrejön az Ifjúsági és Sportminisztérium 107 fővel. Ez 351 fős gyarapodást jelent.
Vajon erre a tapasztalatra gondolt a miniszterelnök úr, amelyet szeretne megosztani az Európai Unióval?
A következő kérdésem az, hogy helyes-e, ha mi folyamatosan kioktatjuk vagy tanácsokkal kívánunk szolgálni az Európai Unió vezetői számára.
Köszönöm, és várom válaszát, miniszter úr. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem