DR. MARTONYI JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. MARTONYI JÁNOS
DR. MARTONYI JÁNOS külügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Én ugyan az európai uniós csatlakozásunkkal kapcsolatos kérdésre számítottam, de ha már így esett, válaszolok erre a felvetésre is, aminek, ha jól értem, a lényege az, hogy tanulhat-e tőlünk az Európai Unió, illetve van-e olyan tapasztalatunk, amelyet az Európai Unió a saját intézményeinek kialakítása, formálása, finanszírozása területén tőlünk át tud venni.
Nekem az a véleményem, hogy a kibővítés kölcsönösen előnyös - azt hiszem, ebben egyetértünk -, és ez azt is magában foglalja, hogy szellemi hozzájárulást is szeretnénk adni, amikor csatlakozunk az Európai Unióhoz. Meg vagyok győződve arról, hogy kölcsönösen van egymástól tanulnivalónk, és ez vonatkozik adott esetben az intézményi szférára is. Eddig is tettünk arra kísérletet, hogy alkotó módon hozzájáruljunk az Európai Unió intézményi reformjaihoz, érdekeltek vagyunk abban, hogy ezek a reformok sikeresek legyenek.
Ami a kérdés hazai oldalát illeti, azt hiszem, hogy a kormány stratégiája - ez már a programban is megjelenik - teljesen egyértelmű abban a tekintetben, hogy az állami újraelosztás mértékét, hányadosát a bruttó nemzeti összterméken belül radikálisan csökkenteni kívánja, és ezt egy folyamat keretében kívánja megvalósítani. A költségvetéssel kapcsolatban számtalan olyan kifogást hallottam, amelyek arra irányulnak, hogy bizonyos állami szférák alulfinanszírozottak, kevés az a forrás, amit erre vagy arra az állami feladatra szán a költségvetés. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Következésképpen én azt hiszem, tisztelt képviselő úr, hogy igen, a bürokrácia csökkentése feladatunk, és ha ebben tudunk segíteni az Európai Uniónak, akkor azt meg is fogjuk tenni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem