DR. GIDAI ERZSÉBET

Teljes szövegű keresés

DR. GIDAI ERZSÉBET
DR. GIDAI ERZSÉBET (MIÉP): Nem kell megkérdezni - elnézést! Köszönöm szépen, elfogadom Bogár László válaszadását.
Az interpellációm arra vonatkozik, hogy a Tiszai Vegyi Kombinát Rt.-nél megtörtént-e az ÁPV Rt. által megígért kivizsgálás a ki nem fizetett dolgozói részvények ügyében, ugyanis a következő folyamat történt. A Tiszai Vegyi Kombinát átalakulása 1992 januárjában megtörtént. Ezt követően az átalakulási törvény értelmében megkezdődött a privatizálás, az értékesítés, tehát értékesítésre került sor. A Tiszai Vegyi Kombinát alaptőkéje 24 milliárd forintot tett ki. A privatizációs ellenértékhányadot két részletben kapták meg: egyszer 4,4 milliárd forint, majd 606 millió forint értékben. Ezt a két úgynevezett peh-t - tehát privatizációs ellenértékhányadot - az alaptőke emelésére kellett fordítani, így összesen 29 milliárd forintot kitevő alaptőke jelenik meg, amelynek a törvény értelmében 10 százalékát dolgozói részvény kibocsátására kell fordítani, ez összesen 2,9 milliárd forint.
1998 áprilisában közgyűlést tartott a Tiszai Vegyi Kombinát Rt., amely közgyűlésen elfogadták a 606 millió tőkésítését, és elfeledkeztek a 4,4 milliárdról. A közgyűlés értelmében 1000 forintos névértéken kibocsátásra került dolgozói részvény 606 millió forint értékben, de nem került sor mintegy 2,4 milliárd forintot kitevő dolgozói részvény kibocsátására. A Munkavállalók Független Szakszervezete kivizsgálást kért. Ez nem történt meg, és orvoslást sem kaptak. Ugyanakkor a vezetői részvényvásárlási programban ugyanezen a közgyűlésen jóváhagyták - az adatok szerint - összesen 1 millió 200 ezer részvény kibocsátását 1997 és '99 között, amely évente 400 ezer részvény kibocsátását teszi lehetővé. A TVK mintegy 126 vezetője juthat igen olcsón ezekhez a részvényekhez, hiszen mindig az aktuális kibocsátási árat kell figyelembe venni, ami 1997-ben 1751 forint volt, a tőzsdei ár pedig meghaladta a 4300 forintot. A dolgozói bejelentés szerint az 1998-ban kibocsátott 400 ezer opciós részvényt nem fizették ki az érintett vezetők.
Ugyanakkor ezen a közgyűlésen jóváhagyták az igazgatótanács elnökének, a felügyelőbizottság elnökének és tagjainak a havi bérét '98 januárjáig visszamenőlegesen. Ennek értelmében az igazgatósági tagok tiszteletdíja 185 ezer forint/hó/fő, az elnök tiszteletdíja 273 ezer forint/hó, a felügyelőbizottság tagjainak tiszteletdíja 147 ezer forint. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.)
A kérdésem az, hogy mikor történik meg a 2,4 milliárd forintnyi dolgozói részvény kifizetése, amely jogosan jár a Tiszai Vegyi Kombinát dolgozóinak. (Taps a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem