DR. BOGÁR LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. BOGÁR LÁSZLÓ
DR. BOGÁR LÁSZLÓ, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Sajnos a válaszomat azzal kell kezdeni, hogy nagy valószínűséggel valóban törvénysértés történt, ám tekintettel arra, hogy a TVK privatizációja már lezajlott, az ÁPV Rt.-nek, illetve testületeinek sajnos nincs jogszabályban biztosított lehetősége arra, hogy az immár magántulajdonban lévő társaságnál egyáltalán ellenőrzést folytasson a privatizációs ellenértékhányad felhasználását illetően.
A '89. évi XIII. törvény - az ominózus átalakulási törvény - ugyanis nem jelöli meg a dolgozói részvénykibocsátás elmaradásának szankcióját, és nem rendelkezik erről más jogszabály sem. Az ÁPV Rt. kezdeményezte a legfőbb ügyészségnél a jogszabály olyan módosítását, amely felruházná az ÁPV Rt.-t a privatizációs ellenértékhányad felhasználása ellenőrzésének jogával. Erre azonban sajnos a Legfőbb Ügyészség álláspontja szerint sincs lehetőség, mivel ez az ÁPV Rt.-nek mint gazdasági társaságnak hatósági jogkörrel való felruházását jelentené, és a jelenlegi jogi szabályozás körében egy gazdasági társaság egy másik gazdasági társaság felett ilyesfajta ellenőrzést nem gyakorolhat.
Törvénysértés esetén azonban mégiscsak fennáll a szankcionálás lehetősége a cégnyilvántartásról szóló törvény alapján törvényességi felügyeleti eljárás kezdeményezésével. Tehát amennyiben az ügyész a cégiratok vizsgálata során azt tapasztalja, hogy az alaptőke felemeléséről és a dolgozói részvénykibocsátásról rendelkező döntést a társaság nem, vagy nem törvényesen hozta meg - mint ahogy ebben az esetben nagy valószínűséggel így történt -, úgy törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez a cégbíróságnál. A cégbíróság pedig a lefolytatott bírósági eljárás eredményeként az imént hivatkozott törvényben meghatározott szankciókat alkalmazhatja.
Az ÁPV Rt. a dolgozói részvénykibocsátással kapcsolatos esetleges törvénysértések orvoslása érdekében megküldte a Legfőbb Ügyészség részére azon - egyébként nagy számú - részvénytársaságoknak a listáját, amelyek a privatizációs ellenértékhányadot megkapták. A legfőbb ügyész helyettesének tájékoztatása szerint a vizsgálat - sajnos éppen azért, mert nagy számú társaságról van szó - nagy valószínűséggel hosszú időt vesz majd igénybe, de annak részeredményeiről is folyamatos tájékoztatást nyújtanak az ÁPV Rt. részére.
A képviselő asszonyt azzal együtt kérem arra, hogy fogadja el a válaszomat, hogy természetesen ezekről az eredményekről folyamatosan és elsősorban az önt leginkább érdeklő, a TVK-t érintő részletekről önt személyesen is tájékoztatni fogom.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem