DR. FÓNAGY JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! A rendszerváltást követően hivatalba lépő új kormányzat a piacgazdaság kiépítését hirdette meg, ilyen körülmények között természetes és szükségszerű volt, hogy a vállalkozásoknak magántulajdonosai legyenek, ebből következett az energiaszektor privatizációja is.
Nem tartozik szorosan a kérdés lényegéhez, de itt szeretném megjegyezni, hogy a magyar privatizációt mind Nyugat-Európa, mind a világ egyéb haladó országai igen jónak ítélik meg, jó példa erre az Egyesült Államokban a napokban lezajlott értekezlet, ahol a közép- és kelet-európai országok magánosítási folyamatai közül Magyarországot emelték ki, példaként állítva a többiek elé. (Bauer Tamás és Szabados Tamás tapsol.)
Az energiaszektor privatizációja során kiemelt cél volt az olyan valódi tulajdonosi érdek megjelenése, amely a költségekre érzékenyebb, ezáltal hatékonyabb termelést tud megvalósítani. Minden jelenlegi helyzet mellett is úgy véljük, hogy az energetikai társaságokba beruházó nagy európai cégek várhatóan elő fogják segíteni, hogy a magyar érdekeltségeik megállják a helyüket az átalakuló, liberalizálás előtt álló egységes európai energiapiacon.
Fel kell hívnom a képviselő asszony szíves figyelmét arra, hogy az energiaárak és a privatizáció függetlenek egymástól. Az európai mértékkel is korszerűnek mondható magyarországi árszabályozási gyakorlat tulajdonsemleges, vagyis az árak megállapítását nem befolyásolja az a kérdés, hogy a társaságok magán- vagy állami tulajdonban vannak. Tulajdonképpen magában a kérdésben sem a privatizált és nem privatizált rendszereket hasonlította össze a képviselő asszony, hanem a gáz- és a távfűtés viszonyait.
Meggyőződésünk, hogy az energiaszolgáltató rendszerek korszerűsítésével (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), az ehhez szükséges hitelrendszerek bevezetésével az árakat jelentősen mérsékelni fogjuk.
Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem