VARGA MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Burány Képviselő Úr! Mindenekelőtt engedje meg, hogy elismerésre méltónak tartsam azt a kitartó buzgalmat, amellyel ön hétről-hétre - akár napirend előtti formában, akár kérdésként, akár interpellációként - az adóhivatallal, s az adóhivatal elnökének személyével foglalkozik. (Csige József közbeszól.)
Sajnálom, hogy a múltkori ülésen vagy nem volt jelen, vagy nem figyelt eléggé: akkor Eörsi Mátyás képviselőtársunk a szabadságolások ügyében kérdést tett fel a miniszterelnök úrnak. A miniszterelnök úr akkor elmondta a pénzügyminiszternek azt a hivatalos válaszát, hogy ilyen szabadságolásra az említett időpontban nem került sor.
Szeretném azt is elmondani, hogy az ön által az interpellációban felvetett üggyel kapcsolatban - amelyre a bevezető szövegében hivatkozott - az adóhivatal megtette a szükséges lépéseket, rendőrségi feljelentést tett. Ez a vizsgálat folyamatban van, ezért úgy gondolom, meg kell várni a vizsgálat eredményét.
Ami kérdései érdemi részét illeti, engedjen meg néhány gondolatot; először is: soha nem titkoltuk - a kormányprogramban sem -, hogy olyanfajta szigorú pénzügypolitikát kívánunk megvalósítani, amely az állami bevételeket biztosítja azokhoz a célokhoz, amelyeket a kormányprogram megjelölt.
Azt sem titkoltuk, hogy a közterhek egyenlő arányú viselését is célnak tekintjük, tehát nem tudjuk elfogadni azt a fajta adókikerülési módot, amely a közterhek gyengítését, az adómorál, az adóerkölcs romlását szolgálja. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból.)
Konkrét kérdésére válaszolva: a miniszter úr felhatalmazásával tájékoztatom önt arról, hogy miniszter úr körültekintően járt el a kinevezés megtételekor. (Derültség az SZDSZ padsoraiból.) Úgy gondolja a miniszter úr, nem volt olyan körülmény, amely bármilyen tekintetben is ellentmondott volna a kinevezés jogszerűségének. Törvényes akadály nem merült fel semmilyen tekintetben sem.
Szeretném azt is elmondani, az előzetes vizsgálatok alapján az adóhatóság kinevezett vezetői megfeleltek azoknak az elvárásoknak és szakmai igényeknek, amelyek biztosították a kormányprogramban megjelölt szigorú adó- és költségvetési politika érvényesülését. Bizonyára a képviselő úr sem vonja kétségbe azt, hogy alkotmányos alapelvként addig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, amíg nem bizonyították be annak ellenkezőjét, így nem tudok mit kezdeni a kérdésekben foglalt állításaival, miszerint itt manipuláció, visszaélés és hasonló dolgok történtek.
Szeretném önnek azt is elmondani, hogy a személyi döntések meghozatalakor a kormányzat nem a média híradásai alapján mérlegel vagy dönt, hanem azoknak a személyeknek az előéletét és szakmai alkalmasságát nézi meg, akiket a különböző posztokra jelöl.
Végül szeretnék arra a kérdésére is válaszolni, miszerint bármiféle manipuláció történt volna az APEH-adatbázissal - ez egyáltalán nem felel meg a tényeknek. A képviselő úr valószínűleg nincs tisztában azzal, hogy az adóhivatalnak milyen adatvédelmi és más jogszabályoknak kell eleget tennie, pont annak érdekében, hogy ilyen manipulációra ne kerüljön sor. Ez technikailag sem oldható meg úgy, hogy ennek ne maradt volna bármiféle nyoma.
Kérem tehát önt és a tisztelt Házat, hogy a válaszaimat elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem