KELLER LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Három dolgot szeretnék mondani.
Az egyik: a Postabank-probléma kezelésével összefüggő bevételi pozícióról a pénzügyminiszter úr elfelejtett szólni. Nyilvánvalóan tudjuk mind a ketten vagy mindnyájan, akik itt ülünk, hogy ha másképp gondolja a Postabank kezelését, mint ahogy eredetileg gondolta a kormány, akkor annak a következményei a társadalombiztosítás költségvetésében is vissza kell hogy tükröződjenek. Erre nem tért ki. Szeretném kérni, hogy ha van rá lehetőség, erre térjen ki a későbbiek során.
A második kérdés, amiről szeretnék szólni: az elmúlt hetekben a vitákban folyamatosan egyfajta csúsztatást lehetett hallani akkor, amikor a nyugdíjemelés mértékéről beszéltünk. Most is ezt hallhattuk. Szeretném leszögezni, hogy a Nyugdíj-biztosítási Alapban megjelenő nyugdíjkiadás-növekedés - aminek mértéke 14,2 százalék - nem egyenlő a nyugdíjemelés mértékével! Világosan leszögezi a tb-költségvetés indoklása, hogy itt van egy többletlétszám, akik 1999-ben nyugdíjba fognak menni, más lesz a nyugdíj-megállapítási szabály, éppen ezért a nyugdíjkiadás növekedése lesz 14,2 százalék. De ne tessék azt mondani, pénzügyminiszter úr, hogy ez egyenlő a nyugdíjemelés mértékével, és ebből levonni azt a következtetést, hogy itt milyen mértékű reálnövekedés fog bekövetkezni!
A harmadik kérdés pedig - lehet, hogy kifutok az időből - az adósságrendezésre vonatkozik. A kormány nem akarja megváltoztatni azt a törvényt, amit még az előző kormány fogadott el és december 1-jétől hatályos. A nagy gond az, hogy ebben az évben hozzátettünk 1 milliárd forintot, és az önkormányzatoknak a probléma kezeléséhez ott van a forrás, jövőre - miközben a törvényt nem módosítja a kormányzat - nem rakja oda sem az 1 milliárdot, sem az 500 milliót, sem a 100 milliót. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ez a nagy gond, és ettől lesznek veszélyben az önkormányzatok - nem attól, hogy a hatályos törvényt nem módosította a kormány! (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismét jelzi az időkeret leteltét.) A forrásról tehát a hátralévő egy napban még mindenképpen gondoskodni kell.
Köszönöm szépen, elnök úr - elnézést kérek. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem