KOVÁCS KÁLMÁN

Teljes szövegű keresés

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon köszönöm a kérdést, és szeretném rögtön nem kis büszkeséggel elmondani, hogy az a közlekedéspolitika, amelyen '90 óta éveken keresztül dolgozott a parlament, és '94 végén e kormányzati ciklusban elfogadott, igen jelentősen javított közútjaink közlekedésbiztonságán. 1970-ben alig egymillió gépjármű közlekedett az utakon, ma több mint háromszor annyi, mégis ma a balesetek száma a halálos balesetek számát tekintve kevesebb, mint 1970-ben, és a súlyos balesetek száma az 1970-es színvonalon van. Fele annyi a halálos balesetek száma, mint 1990-ben, ami a magyar közlekedés legszomorúbb esztendeje volt.
Ez nagymértékben annak köszönhető, hogy a közlekedéspolitikának megfelelően nagyon sok városelkerülő út, autópálya és igen sok úthálózati bővítés történt a biztonságos közlekedés érdekében. Ezt a programot folytatni is fogjuk, hiszen a következő négy esztendőben mintegy huszonöt további városelkerülő utat építünk, és körülbelül húsz helyen történik sávbővítés harmadik vagy negyedik sávban. Többek között a 44-es számú főút Békés megyei szakaszát is korszerűsítjük; a több mint egymilliárd forintos beruházás Phare-támogatással és EIB-hitellel fog megvalósulni.
A három sávvá alakításnak azonban az a szakmai feltétele - és ezért van az, hogy bizonyos területeken nem élünk vele, és nyilván a források hiánya miatt is -, hogy akkor érdemes az úgynevezett előzősávokat kiépíteni, ha mintegy 8-10 ezer gépjárműegység/nap forgalmat tud az az útvonal fölmutatni.
(16.10)
Sajnos még az ilyen utakon is csak korlátozott számban tudunk harmadik sávot építeni.
Visszatérve tehát a Békés megyei utakra, akár a 4-es, akár a 44-es utakra vonatkozóan akkor és olyan helyen történik a háromsávosítás, ahol a 8-10 ezer járműegységet el fogja érni az út.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem