DR. TOKAJI FERENC

Teljes szövegű keresés

DR. TOKAJI FERENC
DR. TOKAJI FERENC (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány közlekedéskoncepciójában megtalálható a főútvonal-hálózat bővítése és korszerűsítése. E törekvést valamennyien őszinte örömmel fogadtuk és üdvözöltük, szinte maximálisan egyetértettünk vele. A gépjárművek számának rohamos növekedése azonban sajnos devalválja a jelentős erőfeszítéseket, mivel a széles körű fejlesztések ellenére a közlekedés biztonságának érzése nem növekszik arányosan. Az utak zsúfoltak, balesetveszélyesek, nehézkes és lassú a haladás.
Miután a főutak korszerűsítése, rekonstrukciója folyamatosan napirenden van, ezért újólag fölhívom a szaktárca figyelmét arra, hogy talán indokolt és célszerű lenne a közeljövőben a legnagyobb főútvonalak - 50-es, 44-es, 47-es és hadd ne soroljam - egyes szakaszainak gyorsítósávval történő ellátása. A most felsorolt utak többségükben nem lesznek autópályák, a három sávra történő bővítés pedig olyan nagyságrendű befektetést igényel, amely hosszabb távon fokozatosan valósítható meg. Ezért legegyszerűbbnek - és indokoltnak - látszik az egyes városok és települések előtt és után a felgyülemlett forgalom levezetésére, illetve a közlekedésbiztonság növelésére a gyorsítósávok széles körű alkalmazása.
Az utóbbiak bár költségesek, de kezelhetők, és később egy bővítés szerves részét alkotják. Hogy ez mennyire fontos, arra csak egyetlen példa: a békési térség továbbfejlődéséhez ilyen fejlesztés ma már elengedhetetlen. Különösen, ha figyelembe vesszük a határátkelők bővítését és fejlesztését, a Méhkerék-Kötegyán közúti és vasúti határátkelőhely fontosságát, és azt, hogy a román fél forgalomnövekedésre irányuló törekvésével is számolnunk kell.
Ezért kérdésem: a közlekedés biztonsága, valamint a közúton történő haladás gyorsítása végett várható-e a kiemelt utakon újabb gyorsítósávok építése, különös tekintettel a 44-es főútra?
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem