DR. SZIGETI GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

DR. SZIGETI GYÖRGY
DR. SZIGETI GYÖRGY (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Az ajánlás 71. sorszáma alatt szereplő módosító indítvánnyal kívánok foglalkozni. Ez képviselői módosító indítvány. Aggodalmat azt kelt bennem, hogy a költségvetési bizottság ülésén és a szociális bizottság ülésén is támogatta a kormány ezt a javaslatot, ezt a módosítást.
Miről van itt szó? A törvény a négy alappillér között meghatározza az egyik leglényegesebbet, hogy 2001-ben ellátórendszert kell bevezetni, és a fogyatékos személyeket a hátrányaik kiküszöbölése érdekében ellátásban kell részesíteni. A javaslat ezt - a népjóléti kormányzat decemberben elfogadott álláspontja szerint - a minimálnyugdíj 80 százalékában jelöli meg. Ez a módosító javaslat arról szól, hogy ez a rendelkezés kerüljön ki a törvényből, és helyette legyen egy olyan rendelkezés, hogy majd az Országgyűlés 2000-ben törvényt hoz, és akkor valami összeget is meghatároz. Engem ez a javaslat kísértetiesen emlékeztet arra, amit az okos lány a királynak vitt ajándékánál csinált, hogy vitt egy galambot, és amikor át akarta nyújtani, a galamb elröpült. Ez kiüresíti a törvényt, és gyakorlatilag értéktelenné teszi ebben a kérdésben.
Módosító javaslatot nyújtottak be képviselőtársaim is kapcsolódó módosító javaslatként, ami azt mondja, hogy ez a támogatás a minimálnyugdíj 70 százaléka legyen, és reményeim szerint érlelődik egy olyan módosító javaslat is a szociális bizottságban, ami legalább 60 százalékban meghatározza e fogyatékossági támogatás összegét. Ez a minimálnyugdíj mai összege szerint 8000 forint körüli támogatási összeg lenne, míg az előbbi kilencezer-valahányszáz forint, a javaslat alaprendelkezéseiben beterjesztett pedig 11 ezer forint. Hangsúlyozom, hogy ez nem jelent a költségvetés számára megterhelést 2001-ben, és számításaink azonosak a Népjóléti Minisztériuméval, hogy ez a minimálnyugdíj 60 százalékának összegében megjelölt támogatással a költségvetést 10-11 milliárd forinttal terhelné meg.
Azt hiszem, komolytalan egy olyan rendelkezés, ami olyan ígéretet visz be a törvénybe, hogy majd valamikor döntünk, mert ez a törvényi négy pillér - az alapjogok, az intézményi rendszer, a kilátásba helyezett támogatási rendszer és a határidők - tekintetében nyújt a fogyatékos személyeknek egy olyan jövőképet, amelyek mentén az ő problémáik a későbbiek során megoldhatók.
Kérem a Házat, hogy ne támogassa ezt a javaslatot; a Ház döntési kompetenciájába került ez a fontos kérdés ezekkel a módosító javaslatokkal. Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem