BÉKI GABRIELLA

Teljes szövegű keresés

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. A fogyatékossági támogatással kapcsolatban Szigeti György képviselőtársam minden fontosat elmondott. Magam is úgy gondolom, hogy ha a törvényt megcsináljuk, akkor ezt az elemét nem tolhatjuk odébb. Oly sokféle ígéretet hallottunk az előző években a legkülönbözőbb témákban, oly sok beváltatlan ígéret van a kezünkben; azt gondolom, hogy most, amikor a törvényt készítjük, és még nyitva van ez a kérdés, mindenképpen az lenne a cél, hogy abba az irányba befolyásoljuk a döntést, hogy valóban kerüljön meghatározásra a törvényben konkrét mérték. Ahogy képviselőtársam is említette, ebben mutatunk nyitottságot, azt gondolom, a konkrét mérték megtalálásában partnerek tudunk lenni. De hogy ne kerüljön bele semmi, az végül is elfogadhatatlan lenne számunkra.
Nekem a mai bizottsági ülésen folytatott vita alapján úgy tűnik, hogy mostanra már ez az egyetlen számottevő tartalmi kérdés maradt vitakérdésnek. Az összes többi fontos tartalmi kérdésben meg tudtunk állapodni. Remélem, hogy a hátralévő néhány napban még a Ház elé kerül szavazásra a módosító indítványok tömege, és ebben is megállapodásra tudunk jutni.
(19.10)
Valójában azért kértem szót, hogy reagáljak Surján képviselőtársam felvetésére, aki reklamálta, hogy az 54. pontban megjelenő módosító indítványát az előterjesztők elutasították. Ahogy ő elmondta, itt arról van szó, hogy a rehabilitációnál szükségét érzi megjeleníteni, hogy ez államilag ellenőrzött feladat. Nekünk pontosan az volt ezzel a konkrét módosító indítvánnyal a bajunk, hogy csupán az ellenőrzésről szól. Márpedig az állam feladata komplexen, univerzálisan jelenik meg, ahogy a törvény más helyén rögzítésre is kerül. Általában az e törvényben foglalt kötelezettségek teljesítése mind-mind állami feladat, nem csak a rehabilitáció és nem csak az ellenőrzés. Ezért mondtunk nemet erre a konkrét módosító indítványra.
Én elégségesnek érzem, ha ebben a törvényben nagy hangsúllyal egyértelműen kijelentésre kerül, hogy valóban a fogyatékosokkal kapcsolatban a törvényben rögzített kötelezettségek állami feladatot jelentenek. Ha kifejezetten a 25. §-ban is szükségét érzi képviselőtársam ezt megjeleníteni, akkor az ellenőrzésen túl egy más szövegváltozattal kellene előállni, illetve abban megegyezni a hátralevő szűk, rendelkezésünkre álló időben.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem