HIDASI REZSŐ

Teljes szövegű keresés

HIDASI REZSŐ
HIDASI REZSŐ (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat 43. §-ának következő módosítását javaslom. A Magyar Köztársaság '98. évi költségvetéséről szóló '97. évi törvény 37. §-a a következő (5) bekezdéssel egészüljön ki: "Az (1) bekezdés szerinti költségvetési viszontgarancia kiterjed a Hitelgarancia Rt.-nek a kockázati tőkebefektetésekről, a kockázati tőketársaságokról, valamint a kockázati tőkealapokról szóló 1998. évi törvény alapján működő kockázati tőketársaságoknak és kockázati tőkelapoknak az (1) bekezdés b) pontjában megjelölt, vállalkozásban fennálló kockázati tőkebefektetése értékesítéséből származó vételár-követelés 50 százalékáért vállalt készfizető kezességére is."
A készfizető kezességgel biztosított vételár-követelés mértéke nem haladhatja meg a tulajdonszerzésre fordított összeg 50 százalékát. A kockázati tőkéről szóló törvényjavaslat korábbi változatában az állami viszontgaranciával kapcsolatos szabályok pontatlanul szerepeltek a szövegben. A szöveg befektetésért vállalt kezességvállalásról szólt, ami a Ptk. kezességfogalma alapján értelmezhetetlen, hiszen a kezesség mellékkötelezettség, nem világos, hogy mi a fő kötelezettség. A szándék sem a befektetés megvalósításával, hanem éppen a befektetés értékesítésével kapcsolatos kezességvállalásra vonatkozott. A szöveg értelmezési gondjait mindenképpen indokolt megszüntetni. Javaslom, hogy jogtechnikai szempontból tekintsék át a szöveget, mert álláspontom szerint nem vagy nem a szándékok szerint értelmezhető a fenti előírás. A kérdés nemcsak az állami támogatás, a viszontgarancia miatt lényeges, hanem azért is, mert gyakorlatilag társaságiadó-mentesség is fűződik a külön jogszabályok szerint működő, kizárólag kezességvállalással foglalkozó részvénytársaságok számára.
A nem egyértelmű szabályok esetén előfordulhat, hogy több más részvénytársaság is adómentesnek kezeli, képzeli majd magát az önadózás keretében, ha a Ptk. szerintitől eltérő, de közelebbről meg nem határozott kezességfogalom kerül a jogrendszerünkbe.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem