HIDASI REZSŐ

Teljes szövegű keresés

HIDASI REZSŐ
HIDASI REZSŐ (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A külföldi gyakorlatban a kockázati tőkecégeknek különböző jogi formái ismeretesek; e cégek működését - és számos vonatkozásban a rájuk vonatkozó szabályozások tartalmát is - jelentős mértékben meghatározza, hogy milyen jogi formában végzik a tevékenységüket.
Magának a kockázati tőke kifejezésnek az alkalmazása nem szerencsés; a kockázati tőkéről szóló törvény műhelymunkája és az azt követő viták során nyilvánvalóvá vált, hogy helyette át kellene térni a lényeget jobban megragadó kifejezésre, ami a fejlesztő tőke lehetne. Ez sokkal inkább kifejezi a pénz- és tőkepiac e sajátos szereplője tevékenységének a mibenlétét, e tevékenységnek a nemzetgazdaság számára hasznos tartalma ugyanis nem magában a kockázatvállalásban van, hanem a vállalkozások fejlesztésében.
Felmerült a részt vevő tőke kifejezés is, ez azonban éppen a lényeget nem fejezi ki. Úgy gondolom, hogy éppen a pejoratív hangzás miatt magát a lényeget jobban kifejezné a fejlesztési tőke.
A törvényjavaslat 2. §-ának f) pontja helyett a következőket javaslom: "a kockázati tőkealapjegy - továbbiakban tőkejegy - az alap nevében, javára és terhére, sorozatban kibocsátott, az e törvényben, az alapkezelési szabályzatban, valamint a tőkejegy kibocsátási tájékoztatójában meghatározott vagyoni jogokat biztosító átruházó értékpapír" helyett, egy e) pontban: "a kockázati tőkealapjegy a kockázati tőkealap által e törvényben meghatározott módon és alakszerűséggel, sorozatban kibocsátott, vagyoni jogokat megtestesítő, átruházható értékpapír".
A törvényjavaslatban szereplő meghatározás rendkívül pontatlan. Ha ez a fogalom nem változna, az a lehetőség is előállna, hogy a fogalom alapján bárki kibocsáthatna tőkealapjegyet, mert a fogalom nem határozza meg a tőkealapjegy kibocsátóját, csak azt, hogy az alap nevében, javára és terhére kell a kibocsátásnak megtörténnie. A módosítás pontosan meghatározza a tőkealapjegy kellékeit, kitérve a kibocsátóra, valamint a kibocsátás módjára és az értékpapír jellegére.
A 2. § b) pontja - a kockázati tőkealapban kockázati tőkealapjegy forgalomba hozatalával létrehozott jogi személyiséggel rendelkező vagyontömeg helyett -: "a kockázati tőkealap kockázati tőkealap-kezelő által létrehozott jogi személy, amely vagyonát kockázati tőkealapjegy nyilvános, vagy zártkörű forgalomba hozatalával szerzi". A javaslat hiányos, mert nem mondja meg, hogy ki a létrehozó, és azt sem, hogy mi is az a vagyontömeg. Ez utóbbi szó egyébiránt a jogelméletben használatos jogszabályban nem szerepel; a módosító javaslatom pontosan megmondja, hogy melyek a kockázati tőkealap fogalmi ismérvei: tőkealap-kezelő hozza létre, jogi személyiséggel rendelkezik, vagyonát tőkealapjegy forgalomba hozatalával szerzi.
A törvényjavaslat 4. § (3) bekezdését elhagyni javaslom: az elhagyni javasolt bekezdés ellentétben áll az (1) bekezdéssel, és felesleges kiskaput nyit a tőketársaság, illetőleg az alapkezelő vezetői számára. A (3) bekezdés megmaradása esetén lehetővé válik bizonyos bennfentes összejátszás lehetősége is, így várhatóan nem az a jogalkotói szándék fog megvalósulni, hogy a vezetők anyagilag érdekeltté váljanak a társaság, illetve az alap által befektetett gazdasági társaságban, hanem az, hogy bennfentes információk révén jogtalan haszonra tehetnek szert jogalkotói segédlettel, tehát ellenőrizhetetlenné válik. Ezért célszerűnek tartom ezt a paragrafust elhagyni, és egy szigorító jellegű módosítást betenni.
A törvényjavaslat 6. § (5) bekezdését az alábbiak szerint javaslom módosítani: "a tőkejegy kizárólag névre szóló, legalább 1 millió forint névértékű értékpapírként hozható forgalomba". A korábbi tervezetekben szerepelt ez a limit, annak érdekében, hogy a hozzá nem értő kisbefektetők törvényileg legyenek távol tartva ettől a valóban kockázatos piactól. A nemzetközi összehasonlítások is azt mutatják, hogy tőkejegyeket általában intézményi vagy komolyabb befektetők vásárolnak.
A tőkepiac biztonságának érdekében az 1 millió forintos határt különösen indokolt visszaállítani. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem