DR. SZABÓ ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Azt gondolom, árulkodó volt, amikor önmaga is finoman elmosolyodott (Szórványos taps az MSZP soraiból.), amikor a kormánytöbbség szemére kívánta hányni, hogy a politikai vitát csorbította ebben a Házban. (Dr. Homoki János: Így van! Így igaz!) Képviselő asszony, a kamerák premier planban mutatták önt - ön alig tudta visszafojtani a mosolygását, amikor erről beszélt!
Azt gondolom, hogy szó sem volt itt a politikai vita korlátozásáról. A politikai vitának, meggyőződésünk szerint - és ez a kormánytöbbség azzal kezdte az 1994-98 közötti ciklust - komoly és fontos helye van a tisztelt Házban; de nem a törvényhozás helyett, hanem a törvényhozás keretében, illetőleg attól elválasztva. A törvényhozás keretében a tisztelt Ház képviselői számára (Dr. Pusztai Erzsébet: A törvényhozás nem politika?) mindenféle politikai vitára lehetőség nyílik; lehetőség nyílik az általános vitában, lehetőség nyílik a részletes vitában és lehetőség nyílik a kétperces reagálások keretében.
A törvényhozástól elválasztott politikai vitában bevezette a politikai vitanap intézményét ez a Ház, és a politikai vitanap intézményének keretén belül minden frakció és minden képviselő vitatkozhatott kellő számban. Én nem emlékszem egyetlen olyan kezdeményezésre sem, amelyet ez a tisztelt Ház elutasított volna; olyan kezdeményezésre azonban emlékszem, mint erre Kuncze belügyminiszter úr is utalt, amikor a tisztelt ellenzék nem tudta kihasználni ezt az időkeretet, amely rendelkezésre állt. (Dr. Kutrucz Katalin: Nem is volt elég nekünk!)
A napirend előtti vitákban, tisztelt képviselő asszony, pusztán annak az elburjánzott szokásnak kívántunk gátat vetni, hogy a parlamentben minden ülésnap, minden munkanap megkezdése előtt másfél-két-két és fél órán keresztül egy képviselő megszólal és utána körben mindenki reagál rá. Teljes joggal kérdezheti meg valaki, ha körbe mindenki reagálhat rá, akkor miért nem reagálhat rá még egyszer körbe mindenki (Dr. Pusztai Erzsébet: Jaj, ne!), aztán még egyszer körbe mindenki, és végeredményben miért nem kizárólag napirend előtti felszólalásokkal telik el a tisztelt Ház munkája. (Dr. Dávid Ibolya: Elnök úr! Személyes érintettség!)
Mindenképpen azt gondolom, képviselő asszony, sehol nem történt csorbítása az ellenzék jogainak. Ez a Ház messzemenően kiterjesztette az ellenzéki jogokat, ez a Ház a vizsgálóbizottság felállítását minimális, egyötödös kezdeményezéshez kötötte, ez a Ház bevezette a politikai vitanap intézményét, ez a Ház a bizottságokban az ellenzéki képviselőknek egyharmados képviseletet szavazott meg, mert anélkül nem kerülhettek volna fontos döntések ide a Ház elé.
Azt gondolom, ebben a Házban a Házszabály messzemenően biztosította az ellenzék jogait, és amennyiben egyszer majd a ma a parlamenti patkó ezen oldalán ülők ellenzékbe kerülnek - hiszen a demokráciának az a szabálya, hogy a hatalmat előbb-utóbb el kell veszíteni -, nagyon elégedettek leszünk azzal, ha ilyen házszabályi rendelkezésekkel élhetünk.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem