DR. DÁVID IBOLYA

Teljes szövegű keresés

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Az Országgyűlés tevékenységének mérlegét nagyon egyszerű megvonni, ha a statisztikákat nézzük, bár kissé személytelen. Nyilván megvonják ennek a négyéves országgyűlési tevékenységnek a mérlegét azok az állampolgárok is, akik négy éven keresztül figyelték az Országgyűlés tevékenységét.
A problémánk ezzel csak az, hogy rendkívül megosztott a magyar társadalom a Magyar Országgyűlés tevékenységének és ezen belül a képviselők tevékenységének megítélésében. Hiszen lehet olyan hangokat hallani, hogy megfeszített munkát végeznek a képviselők és az Országgyűlés, de ugyanakkor elég gyakran hallunk olyanokat is, hogy még arra sem képesek a képviselők, hogy bejöjjenek az Országgyűlésbe. (Zaj. - Közbeszólás: Főleg a Fidesz!)
Ennek a megosztottságnak az oka megítélésem szerint abban keresendő, hogy nincsen egy egységes mérce, amely alapján az országgyűlési képviselők érdemi munkáját mérni lehetne. Nyilván van egyfajta mérce, ami formai: a jelenlét a szavazásokon, a viselkedés, a hangnem, de hogy az ügy érdemében hogyan lehet a képviselők munkáját mérni, szerintem egyetlenegy módon: meg kell vizsgálnunk azt, hogy kormánypártiként és ellenzékiként hogyan végzi ezt a munkát. Hiszen az ellenzéknek nem azt kell elvégezni kicsiben, amit a kormánypártok végeznek. Megítélésem szerint, hogy erre választ tudjunk adni, fel kellene idéznünk azt, hogy mi is a Magyar Országgyűlésnek, általában az országgyűlésnek és ezen belül a képviselőknek a feladata.
A legfontosabb feladat a törvényhozás, amelyben az alapvető jogokat meghatározó szabályozási terület kerül az Országgyűlés elé, de nem ez a kizárólagos feladata. Hiszen a politikai véleményeknek és a vitáknak is teret kell adni, és a kormány és a végrehajtó hatalom ellenőrzését is az Országgyűlésen keresztül kell biztosítani. S mindehhez nyilvánosságot kell adni. Tehát arányaiban eltérő, tisztelt képviselőtársaim, az a hangsúly, amellyel az Országgyűlés előtt álló feladatokban részt kell vállalni a kormánypártoknak, és részt kell vállalni az ellenzéki képviselőknek. Elismerem azt készséggel, hogy a törvényhozás a kormánypártok feladata és felelőssége, bár zárójelben megjegyzem: nagyon sajnálom, sokkal egészségesebb volt az előző ciklusban, amikor az ellenzék alakítólag tudott részt venni a törvényhozásban. (Zaj, felzúdulás a kormánypárti padsorokban.) De egy jó oldala is van ennek; a jó oldala pedig az, hogy az elmúlt négy évben meghozott törvényekért egyedül és kizárólag a kormánypártok viselik a felelősséget.
Az összes többi fontos feladata, ami az Országgyűlésben a képviselőknek fontos feladata lenne, nem a hatalom erőssége; így például a politikai vitáknak teret adni. Tisztelt Képviselőtársaim! A politikai vitának nem teret adni az Országgyűlésben, amelyet önök négy éven keresztül próbáltak korlátozni (Zaj, közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Na, ne! - Micsoda hülyeségekről beszél!), felveti annak a gondolatát, hogy többpárti parlamentben valóban melyek azok a működési szabályok... (Folyamatos zaj. - Az elnök megkopogtatja az asztalt.) Egy gondom van - hangsúlyozom még egyszer -, önök ugyanígy viselkedtek az elmúlt négy évben, amikor az ellenzék intézményes jogainak megnyirbálásáról volt szó; könnyedén tettek le arról, hogy az ellenzék intézményes jogait gyakorolni tudja, mint ahogy most is igen nevetségesen viselkednek akkor, amikor végig kellene azt a feladatot gondolni, hogy milyen feladat hárult a négy évben az ellenzékre és milyen a kormánypártokra. (Zaj.)
(11.40)
Önök egyetlenegy szemüveggel, a kormánypártok szemüvegén keresztül látják a világot, és - még egyszer hangsúlyozom - legnagyobb fájdalmamra a Házszabály módosításán keresztül próbálták elérni azt, hogy más is csak ezen a szemüvegen keresztül lássa. (Vancsik Zoltán: Vizsgálóbizottság volt az előző ciklusban?)
Napirend előtti felszólalás: önök megvonták a kétperces napirend előtti felszólalások reagálási lehetőségét, ami pontosan egyfajta politikai vitalehetőséget teremtett meg az Országgyűlésben.
A vezérszónoki rendszer átalakításával ugyanez történt, és a valós politikai vita lehetősége szűnt meg.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ugyanez a helyzet a végrehajtó hatalom ellenőrzésével is, hiszen ez nem a kormánypártok erőssége volt, amire mi azért fektettünk akkora hangsúlyt, mert egy hosszú egypártiság után, amikor még másfajta zsigerek élnek, és önmagában attól, hogy a hatalom természete is olyan, hogy az ellenőrzést igényli, igen rossz néven vettük azt, hogy az erre irányuló intézményes jogainkban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) is korlátozás történt.
Tisztelt Képviselőtársaim! Én nagyon bízom abban, hogy azok a kormánypárti képviselők, akik jó szívvel szavazták meg az ellenzék jogainak csorbítását (Az elnök a csengő ismételt megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), a következő ciklusban maximálisan élni tudnak majd ezekkel a lehetőségekkel. (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Úgy van!)
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem