DR. TOLLER LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ, az alkotmányügy- és igazságügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés az előző szavazások során nem fogadta el a kormány javaslatát a kisebbségek parlamenti választásával kapcsolatosan, amely javaslat az októberi választást tette volna lehetővé. (Zaj.) A javaslat elfogadásához kapcsolódott volna a választási jogról és a választási eljárásról szóló törvényjavaslat, amellyel kapcsolatosan múlt heti ülésünkön szavazás történt. Az Országgyűlés a választójogi törvényhez elfogadott egy módosító indítványt, amely lehetővé tette volna a kisebbségek parlamenti választásának májusi megoldását. Ezzel szembement a hatályban maradt, illetve az eredeti javaslatnak megfelelően a választási eljárásról szóló javaslat, amely a június 1-jei hatálybalépést célozta meg, és ezt fogadta el az Országgyűlés.
A két törvény - nyilvánvalóan az alkotmányos háttér elmaradása miatt - összeütközésbe került, koherenciazavar keletkezett. Az alkotmányügyi bizottság úgy ítélte meg Kuncze Gábor belügyminiszter úrnak, a kormány képviselőjének jelenlétében, hogy a választási eljárási törvény júniusi hatálya volt a reális, nem merülnek fel a választás kitűzésével kapcsolatos alkotmányossági aggályok, nem merülnek fel a kisebbségek felkészülésével kapcsolatos alkotmányossági aggályok. Így azt javasolja a tisztelt Országgyűlésnek, hogy a választójoggal kapcsolatos törvényt hozza összhangba a választási eljárásról szóló törvénnyel, azaz június 1-jei hatályban állapítsa meg a törvény hatályát.
Teljesen természetes, hogy a választási eljárásról szóló törvényt pedig összhangba kellett hozni azzal a döntéssel, hogy nem lehet októberi parlamenti választás a kisebbségek tekintetében, ezért a választási eljárásról szóló törvény módosításával kapcsolatos 13. és 14. § elhagyását javasolja a bizottság az Országgyűlésnek. A bizottság ülésén ezt a javaslatot a koalíciós pártok, valamint az MDNP és a Fidesz támogatta.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárt padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem