DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Szabad Demokraták Szövetsége kezdettől szorgalmazza a kisebbségek parlamenti képviseletének megoldását. Fontosnak tartjuk, hogy a kisebbségek ezzel a jogosultsággal rendelkezhessenek. (Zaj.)
Támogattuk kezdettől fogva, hogy a pozitív diszkrimináció elve alapján találjuk meg közösen a megoldást. Volt erre vonatkozó szabaddemokrata javaslat a Ház asztalán; sajnos a múlt héten a szavazás során ez az előremutató, a nyugat-európai gyakorlatot is magába olvasztó javaslat itt nem kapta meg a szükséges többséget, a szükséges támogatást. Mi a magunk részéről fontosnak tartjuk azt, hogy a megoldás mindenképpen a magyar közjogi rendszerbe illeszkedjen és az alkotmányosság alapján álljon. Nem tudjuk jó szívvel támogatni azt a javaslatot, amellyel kapcsolatban alkotmányossági aggályok merülhetnek föl.
Tisztelt Ház! Azzal, hogy a mai napon döntünk ebben a kérdésben, tulajdonképpen abban is döntünk, hogy 2002-ben lehet csak először alkalmazni ezt a megoldást. Ha valóban csak 2002-től lehet alkalmazni, akkor véleményünk szerint erre a sietségre, amire a mai döntés alapozódik, nincs szükség. (Közbeszólás: Semmit nem szégyelltek!) Újra, új szemmel érdemes átgondolni a szabaddemokraták által javasolt elvek alapján a kisebbségek parlamenti képviseletének megoldását. Erre van mód. Ez lehet a következő Országgyűlés első fontos feladata, hiszen magunk is érezzük annak súlyát, hogy ebben a kérdésben a megoldást mind a hazai kisebbségek, mind a magyar, mind a nemzetközi közvélemény várja tőlünk. De ezzel magunknak is tartozunk.
Ezért, tisztelt Ház, mi azt javasoljuk, hogy a tisztelt Ház csak olyan törvényjavaslatot támogasson, amellyel kapcsolatban az általam említett aggályok nem merülnek föl.
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem