DR. JESZENSZKY GÉZA

Teljes szövegű keresés

DR. JESZENSZKY GÉZA
DR. JESZENSZKY GÉZA (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szent-Iványi István legutóbbi felszólalásának tartalmi vonatkozásaival a magam részéről teljesen egyetértek, mégis a konklúzió némileg eltérő.
Azt hiszem, fontos leszögezni azt, hogy valóban egyfajta elvárás is van e javaslat mögött. De szeretném fölhívni képviselőtársaim figyelmét, hogy ne valamiféle rossz lelkiismeretből szavazzunk ebben a kérdésben. Bármennyire sajnálatos is, hogy eddig ez a kérdés nem oldódott meg - és nagyon sokan vagyunk, akik, azt hiszem, tiszta lelkiismerettel mondhatjuk, hogy különböző időpontokban, különböző módokkal megoldási javaslatokat tettünk le az asztalra az előző és a mostani ciklusban is -, de nem lehet azt mondani és nem igazak azok a vádak - pláne olyan országokból, ahol mondható, hogy meglehetősen diszkriminatív magatartás tapasztalható a kisebbségekkel szemben -, hogy Magyarországon nincs képviselete a kisebbségeknek. Először is az önkormányzati rendszer, a helyi demokrácia jelent egy ilyen nagyon fontos képviseletet, másrészt pedig valamennyi pártban vannak vagy remélhetőleg lesznek olyan képviselők a következő választási ciklusban, akik a kisebbségekhez tartoznak vagy olyan gyökereik vannak. Így volt ez egyébként a dualizmus időszakában is, akkor is alaptalan volt az, hogy Magyarországon egyáltalán nem voltak képviselve a kisebbségek - legfeljebb nem kellő arányban.
Tehát a mostani döntést az teszi nagyon nehézzé, hogy mégis mit üzen ez a döntés azoknak, akik az országon belül vagy az országon kívül figyelnek erre a vitára. Magam is nagyon rossz érzéssel fogok egy "igen" gombot megnyomni, mert azt fogják mondani, hogy ez egy álszent döntés: június 1-jén lép életbe - mondjuk, egy héttel a választások után. Ez nem egy szerencsés döntés egészében véve, de ha nem döntünk vagy másképp döntünk, azt még rosszabbul lehet interpretálni. Tehát mégis kívánatosabb az "igen" szavazat, azzal együtt, hogy a felelősséget nem tudjuk vállalni azért, hogy ez a döntés nem lesz jó döntés.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem