DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy a kérdés politikai tartalmát a kampánygyűlések hatáskörébe utaljuk, és én itt a szabályozásra és a tényekre utaljak a rendelkezésemre álló 1 perc 50 másodpercben.
Egyrészt nyilván ön is tudja, hogy a szociális törvény és a gyermekek védelméről szóló törvény milyen normatív kedvezményeket határoz meg a gyermekétkeztetés számára - ezt nem idézem, elolvasható.
Emellett a települési önkormányzat a gyermek egyéni rászorultsága alapján további étkezési díjkedvezményt állapíthat meg. Nyilván ön is tudja, hogy november 1-jétől vezettük be a normatív alapú pénzbeni ellátást, a rendszeres gyermekvédelmi támogatást. A törvény azon családok esetében, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi minimum mindenkori legkisebb összegét, gyermekenként legalább az öregségi nyugdíj legkisebb összege húsz százaléka erejéig támogatást biztosít.
Ezen túlmenően a tavalyi költségvetésről szóló törvény értelmében megoldható a gyermekek napköziellátása keretében nyújtott étkezési térítési díj mérséklése vagy elengedése; a rendszeres nevelési segélyezés vagy a rendszeres gyermekvédelmi támogatás nyújtásának forrása, pénzbeni és természetbeni szociális és gyermekjóléti ellátások című normatív támogatási keret, amely 10,6 milliárd forintot biztosított. Ehhez a települési önkormányzatok az szja-ból további összegeket vehetnek igénybe, további 11 milliárdon fölüli állami hozzájárulás áll rendelkezésre a szociális gyermekjóléti alapszolgáltatási feladatokhoz.
Ezen felül egyéb közoktatási hozzájárulások léteznek, a gyermekek utáni állami hozzájárulás összege 13 700 forint/fő (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), és további kiegészítő hozzájárulás illeti meg az etnikai kisebbséghez tartozó gyermekek óvodai neveléséhez, iskolai oktatásához az önkormányzatot; azonban most már nem tudom tovább sorolni, mert lejárt az idő. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem