DR. NAGY FRIGYES

Teljes szövegű keresés

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Ez a bizonyos "El nino"-jelenség, amely sokféle hatást gyakorol a világ éghajlatára és meglepetéseket okoz egy-egy kisebb térség gazdálkodásában is, esetenként elképzelhető, hogy Magyarországon is kifejti a hatását.
(16.00)
Nem tudom, hogy az elmúlt évi különlegességek, például az aszályos időjárás után egy hosszabb csapadékos időjárás, amelyik például a betakarítást hátráltatta, mennyire vezethető vissza erre a bizonyos "El nino"-jelenségre. Az viszont egyértelmű, hogy egy országnak szüksége van gazdasági tartalékokra, amelyeket kedvezőtlen helyzetben - adott estben katasztrófahelyzetben - felhasználhat.
A gazdaságbiztonsági tartalék összetételében az alapvető mezőgazdasági termékek megtalálhatók Magyarországon, s ezeknek a rendszeres cseréje, állandó frissítése folyamatban van. Emellett értelemszerűen bizonyos intervenciós felvásárlások is történtek. Szeretném megemlíteni ezzel kapcsolatosan azt a gabonafelvásárlást, amelyet decemberben a kormányzat elindított, és amelyet nyilván nem csupán tartalékkészlet képzése, hanem piaci beavatkozás céljából hajtott végre.
A tartalékok frissítése és esetleg ennek a tartalékkészletnek a bővítése egy olyan bizottságnak a feladata, amely tárcaközi bizottság, tehát több tárca is benne van ebben, és megpróbálnak előreláthatóan egy olyan készletet fenntartani és fokozatosan, folyamatosan cserélni, amely lehetővé teszi, hogy rendkívüli helyzetben a magyar lakosságnak ilyen ellátási problémái ne legyenek.
Azt is szeretném jelezni, hogy számos esetben a szomszédos országok megsegítésére is ezekből a készletekből használtunk fel, például az elmúlt évben az árvíz sújtotta szomszédos országok megsegítésére használtunk fel ezekből a készletekből, mert ezekben nem csupán élelmiszerek, hanem egyéb ipari célú termékek is vannak. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.)
Úgy érzem, hogy a szükséges lépéseket a kormányzat ezen a területen megteszi. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem