DR. DOBOS KRISZTINA

Teljes szövegű keresés

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az európai uniós "fehér könyv"-ben szerepel az élethosszig tartó tanulás mint fontos követelmény, és a Művelődési Minisztérium által megrendelt anyagban azt olvashatjuk, hogy Magyarországon a 20-29 éves korosztály 10 százaléka, a 30-39 éves korosztálynak 1,5 százaléka és az ennél idősebbeknek 0,5 százaléka vesz részt ilyen típusú oktatásban - szemben az Európai Unióban gyakori 20 és 40 százalék közötti aránnyal.
Ennek következtében azt gondolhatná az ember, hogy a művelődési miniszter támogatja azokat a kezdeményezéseket, ahol felnőttek továbbtanuláson vesznek részt, tehát, mondjuk, szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkező fiatal és középkorú felnőttek érettségit szerezhetnek.
Nem ez történik, hiszen a szabaddemokrata művelődési miniszter és a párttársai megtámadták azt a Lakitelek Alapítványt, amely a Németh László Szakközépiskolával kötött szerződést fiatal felnőttek tanítására. Méghozzá olyan szerződést kötött, amelyik csak a normatívát tartalmazza, és - azt hiszem - egyedülálló, hogy Magyarországon egy középiskolai osztály csak normatívából működhet.
(14.20)
Az a kérdés merül fel, hogy a támadás most valóban azért történik, mert a miniszter nem támogatja ezt long life learning programot, illetve a miniszter nem támogatja az Európa Tanácsnak azt gyakorlatát, hogy helybe vigyük az oktatást, és ne kelljen a felnőtteknek 50-60 kilométert utazni, avagy választási kampányként kívánja ezt megvalósítani, hiszen számomra felfoghatatlan, hogy 1996 szeptemberében induló programot miért 1998 februárjában, a választások kiírása után támogat.
A kérdésem tehát államtitkár úrhoz, hogy vajon a miniszter úr szakmailag vagy politikailag döntött. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem