PALLAG LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

PALLAG LÁSZLÓ
PALLAG LÁSZLÓ (FKGP): Köszönöm, elnök asszony. Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Asszony! A Dégáz Rt. részvényesei kerestek meg azzal a kéréssel, hogy nézzünk utána annak, miért nem készült részletes átalakulási vagyonleltár a Békés, Csongrád, Bács-Kiskun megyét átfogó gázszolgáltató vállalat részvénytársasággá való átalakítása során. Képviselőtársammal, Pancza Istvánnal és a részvényesekkel a szegedi cégbíróságon megtekintettük a vonatkozó cégiratokat, és átalakulási vagyonleltárt nem találtunk. Külön-külön írásban kértünk ennek a ténynek hivatalosan igazolást, azonban dr. Velcsov Katalin megyei cégbíró elutasította kérésünket.
Az egész átalakulási folyamat jogszerűtlen volt. Úgy látjuk, megkárosították a három megye önkormányzatait. Alapítóként kellett volna az önkormányzatoknak részt venniük az átalakulásban a '90. évi LXV. törvény 107. § (1) bekezdése c) pontjában meghatározott gázközművagyon alapján. Alapvetően eltérő értelmezés alakult ki a '95. évi LXX. törvény és a '90. évi LXV. törvény idevonatkozó része között; nem tett különbséget a bel- és a külterületi közművagyon között. A megmaradt állami vagyonrészt szándékosan elértéktelenítették, hogy minél kevesebbet kelljen kifizetni az érintett önkormányzatoknak. Kiadtak olyan önkormányzatnak is vagyont, amelynek nem volt gázközművagyona. A '95. november 30-áig létrehozandó megállapodás az érintett önkormányzatoknak több mint fele között nem jött létre. Lehetne még sorolni számtalan problémát, miniszter asszony!
Mindezek után kérdezem: hogyan lehet ilyen körülmények között végrehajtani a társasággá való átalakulást, és terveznek-e felelősségre vonást ebben az ügyben?
Várom válaszát. Köszönöm. (Szórványos taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem