DR. SZABÓ ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Eltekintve attól, hogy a '49-ben Aradon kivégzett tábornokok jelentős hányada nem Aradon van eltemetve, hanem szülőhelyén, a kormány természetesen továbbra is fontosnak tartja tenni ebben az ügyben. (Dr. Dávid Ibolya közbeszólására:) A képviselő asszony azt kérdezte, mit kíván tenni azért a kormány, hogy a tábornokok Aradon méltó körülmények között nyugodjanak. Erre válaszoltam, hogy nem minden tábornok nyugszik Aradon.
Ettől eltekintve a tavalyi válaszomban is említettem, hogy a helyi RMDSZ interveniált a kormánynál már évekkel ezelőtt... (Dr. Dávid Ibolya: A miniszter úr!) A helyi RMDSZ már évekkel ezelőtt interveniált a kormánynál egy méltóbb nyughely elkészítése érdekében. Az akkori kormánytól ez értelemszerűen nemigen volt várható. A jelenlegi kormánytól annál inkább. Azt gondolom, hogy az a gesztus, amellyel néhány nappal ezelőtt a román kormány az 1998-as évet az 1848-as forradalom emlékévévé nyilvánította, erre mindenképpen biztatást ad.
Szeretném képviselő asszony figyelmét felhívni, hogy megalakult egy operatív bizottság ebben az ügyben Aradon az RMDSZ, az EMKE, a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság részvételével. Ez az operatív bizottság azt tűzte ki célul, hogy az egész, valaha Zala György által készített emlékmű, szoborcsoport maradványaiból rekonstruálja ezt a szoborcsoportot, és a környék rendezésével együtt ezt újra felállítsa.
Jelen pillanatban ennek támogatása nem időszerű, tekintettel arra, hogy a helyzettanulmány elkészítése van napirenden. Ehhez a helyzettanulmányhoz a Művelődési és Közoktatási Minisztérium erkölcsi és anyagi támogatást is kíván adni. A szoborcsoport részletei azonban pillanatnyilag egy katonailag védett területen találhatók, egy helyi tiltó határozat értelmében nem hozzáférhetőek, így a tényleges költségekről egyelőre fogalmunk sincsen. Amennyiben költségvetés lesz, akkor erre a kérdésre vissza fogunk térni.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem