T. ASZTALOS ILDIKÓ

Teljes szövegű keresés

T. ASZTALOS ILDIKÓ
T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az önök előtt lévő H/5393. számú országgyűlési határozati javaslat a kiégett nukleáris fűtőelemek és radioaktív hulladékok kezelésének biztonságáról létrehozott egyezmény megerősítéséről szól.
Az atomenergia biztonságos alkalmazásának szabályozására a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség keretében egyezmények sora jött létre. Legutóbb az 1997. évi I. törvény hirdette ki a nukleáris biztonságról szóló egyezményt, amely a preambulumában már előirányozta külön nemzetközi megállapodás létrehozását a radioaktív hulladékok kezelésének biztonságáról. Az ennek megfelelően előkészített, most megerősítendő egyezmény aláírói kötelezettséget vállalnak a kiégett üzemanyagok és a radioaktív hulladékok biztonságos kezeléséhez szükséges jogalkotási, szabályozási és hatósági rendszer létrehozására, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség keretében kidolgozott és elfogadott részletes biztonsági alapelvek megvalósítására.
Az egyezmény fontos előírása, hogy a szerződő felek rendszeresen jelentést készítenek a vállalt kötelezettségek teljesítéséről, amit legalább háromévenként összehívott felülvizsgálati értekezleten közösen értékelnek.
A kötelezettségek hazai végrehajtását megkönnyíti, hogy az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény és a kapcsolódó jogszabályok már figyelembe vették az egyezményben rögzített, nemzetközileg elfogadott alapelveket. A szükséges szabályozási és hatósági rendszer is rendelkezésre áll.
Kérem az Országgyűlést, hogy a határozati javaslatot fogadja el. Egyben megköszönöm, hogy a környezetvédelmi bizottság, a gazdasági bizottság és a külügyi bizottság egyhangúlag támogatta ezt a javaslatot.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem