DR. EÖRSI MÁTYÁS

Teljes szövegű keresés

DR. EÖRSI MÁTYÁS
DR. EÖRSI MÁTYÁS külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Rendkívüli és igen örömteli alkalom az, amikor egy miniszteri expozé néhány emlékeztető és köszönő mondatba tömöríthető.
A mai napon az Országgyűlés egy olyan egyezmény megerősítésére készül, amelynek a kötelezettségeit az Országgyűlés már egy korábbi döntésével belső törvényhozásának részévé tette.
Az Ottawában 1997. december 3-án több mint 120 ország képviselője által aláírt egyezmény olyan alapvető rendelkezéseket tartalmaz, amelyek szerint a részes országok arra kötelezték magukat, hogy soha, semmilyen körülmények között nem használnak gyalogsági aknát, nem fejlesztenek ki, nem állítanak elő, nem szereznek be, nem halmoznak fel ilyen eszközöket, továbbá senkit nem segítenek abban, hogy ilyen tiltott tevékenységet folytasson.
Tisztelt Országgyűlés! Számunkra büszkeségre ad okot, hogy Magyarország a térség országai közül elsőként és tudomásunk szerint az egész világon ötödikként ratifikálja ezt az igen fontos nemzetközi megállapodást.
Tisztában vagyunk ugyanakkor azzal is, hogy az egyezmény ratifikációjával nemzetközi erőfeszítéseink első szakasza zárul le csupán. Az önök által már korábban elfogadott törvény 8. §-a is utal erre, amely felhívja a szomszédos és a térségbeli országokat, hogy egyoldalú vagy egyeztetett tilalmi lépésekkel szintén járuljanak hozzá a gyalogsági aknák minden típusra kiterjedő, teljes kiiktatásához a térség országainak fegyvertárából.
A fentiek alapján különös megelégedéssel számolhatok be a tisztelt Országgyűlésnek arról, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt és a Nobel-békedíjjal kitüntetett Nemzetközi Kampány az Aknák Betiltásáért elnevezésű, civil szervezeteket tömörítő mozgalom felkérte a Magyar Köztársaságot, a magyar kormányt és a Magyar Országgyűlést arra, hogy 1998. március 26-a és 28-a között adjon otthont egy regionális konferenciának, amelynek elsőrendű célja az egyezmény mielőbbi hatálybalépésének előmozdítása a térségben.
Meggyőződésem, hogy az egyezmény mai napon történő megerősítésével a Magyar Köztársaság Országgyűlése döntő módon hozzájárulhat e konferencia sikeréhez.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem