KELLER LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ha már egyszer képviselő úr veszi a bátorságot, és öt percben megkísérli értékelni a népjóléti tárcát, akkor legalább a minisztérium megnevezését pontosan idézze az Országgyűlés előtt, képviselő úr. (Zaj, derültség a kormánypártok padsoraiban.)
Örülök annak, képviselő úr, hogy a tárca által elkészített komplex anyagot most, a mai napon reklámozta. Ez azért is fontos, mert mi úgy ítéljük meg, hogy öt perc alatt, napirend előtti felszólalásban nem lehet értékelni sem az ország egészségügyi helyzetét, sem pedig a Népjóléti Minisztériumnak a tevékenységét. Éppen ezért kerül sor 1998. március 4-én egy egészségügyi fórumra, amelyen úgy gondolom, képviselő úr is kifejtheti a helyzetértékelését, és remélem, fog arról is szólni, hogy milyen megoldási javaslatokat tud ő elképzelni a következő évekre vonatkozóan.
Úgy gondolom, ha már szóba hozta ezt a vaskos anyagot - mert lehet mondani, hogy ez nemcsak arról szól, amit képviselő úr itt most megemlített az öt percben -, akkor hadd hozzam szóba azt is, hogy ez az anyag azt is megállapítja, hogy például az egészségbiztosítási rendszer ebben az országban működik, nem hagyja magára a legelesettebb polgárokat, nem vált ketté az egészségügy sem az elmúlt időszakban, nem omlott össze és finanszírozható maradt az egészségügyi ellátórendszer.
Az igaz, kicsit jobban kell alkalmazkodni a mindenkori menedzsmentnek akkor, amikor próbálja irányítani az ellátórendszert. Az is igaz, hogy az intézmény gazdálkodásának egyensúlya megmaradt még akkor is, ha néhány kórház bizony feszült gazdálkodási helyzetbe került. Az is igaz, hogy az elmúlt évek során gazdaságosabban működtethető, karcsúbb kórházi rendszer jött létre.
Az anyag tételesen tartalmazza azt, hogy nőtt a háziorvosi praxisok száma felerősödött az otthoni ápolási tevékenység, egy új intézményrendszer jött ennek segítésére létre ez évtől a költségvetés támogatásával jelentősen javul a mentés és vérellátás helyzete jelentős lépéseket tudtunk tenni a minőségbiztosítás irányában csak szeretném figyelmébe idézni képviselő úrnak a minimumfeltételek javítása terén tett lépéseinket a gyógyszerárak növekedési ütemét idén először sikerült megtörni jelentősen megújult a jogi szabályozás. Szeretném a képviselő úr és a tisztelt Ház figyelmébe idézni azt, hogy milyen törvényeket fogadott el a tisztelt Ház az elmúlt év során: egészségügyi törvény, egészségbiztosítási törvény, és az egészségügyi adatok kezeléséről szóló törvény is egy jelentős lépés volt. Azt gondolom, az sem elhanyagolható - és ezt is tartalmazza a Népjóléti Minisztérium által elkészített anyag -, hogy sikerült megőrizni a jó járványügyi helyzetünket.
Tisztelt Képviselő Úr! Az egészségügy legfontosabb jellemzői, hogy az emberek naponta betegszenek meg, és gyógyulnak meg, és egyetlen ország sem mondhatja, hogy nem tudna még többet fordítani az ellátórendszer működtetésére és fejlesztésére. Reményeink szerint azok az irányok, amelyeket az elmúlt év törvényei megszabtak, megfelelő keretet nyújtanak ahhoz, hogy a végrehajtási rendeletek kialakítása és a rendelkezésre álló intézményrendszer átalakítása eredményeképpen hazánkban is tovább fejlődik az ellátórendszer.
Bízom abban, hogy március 4-én, az egészségpolitikai fórumon tovább fogunk jutni a megoldás keresésének útján.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem