DR. VASTAGH PÁL

Teljes szövegű keresés

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényhozás eddig is megfeszített, erejét meghaladó módon dolgozott, hiszen minden korábbi időszakot meghaladott a korábban elfogadott törvények számához viszonyítva mindaz, amit az Országgyűlés új törvényben, törvényalkotásban elfogadott.
Amit ön, képviselő úr, említett, például a média feletti ellenőrzés, nem országgyűlési kompetencia, erre érvényes törvényünk van. Ez a törvény meghatározza a lehetőségeket, nincs összefüggésben az Országgyűlés ülésezésével. Azok a feladatok, amelyeket ön említett, szintén folyamatosan - a kormányzás folyamatosságából kiindulva -, napról napra kell hogy feladatokat jelentsenek a kormánynak. És hadd emlékeztessem önt, hogy például az előző időszakban is - miután az alkotmány meghatározza a kormány jogkörét is abban az esetben, amikor az Országgyűlés nem ülésezik, ez azonban nem jelenti az Országgyűlés mandátumának megszűnését, elvileg az ellenőrzés lehetősége biztosított a kormány tevékenysége fölött. Az előző kormányzati ciklusban is - nagyon helyesen - a kormány, miután az Országgyűlés nem ülésezett, hozott olyan határozatokat, amelyek égetőek voltak, fontosak voltak, amelyeket el kellett indítani. Ilyen volt például 1994 májusában az a kormányhatározat, ami éppen a gazdasági bűnözéssel kapcsolatos teendőket szedte sorba.
Így tehát, tisztelt képviselő úr, mindezek s amelyeket még ön természetesen hozzátett - amelyek tulajdonképpen teljesen illuzórikussá teszik ezt a feltevését, hogy ebben bármilyen átütő eredmény születhessen, a hajléktalanok, a gázkompenzáció megoldásának ellenőrzése vagy éppen a lakásbérlőkkel kapcsolatos helyzet rendezése, a kamatból származó problémák rendezése -, tipikusan kormányzati feladatok, s a kormány a következő időszakban is mindent megtesz, hogy ezeket megoldja.
Az Országgyűlés munkájának ritmusát a törvényalkotás szükségletei és programjai határozzák meg. Úgy tűnik, hogy a Házbizottság állásfoglalása szerint az a menetrend és munkarend, amelyet kialakítottak, lehetővé teszi, hogy a legfontosabb törvények vitáit az Országgyűlés be tudja fejezni s a legfontosabb törvényeket el tudja fogadni. Ezzel az Országgyűlés egy nagyon dinamikus és szerteágazó törvényalkotási program végéhez érkezik el, amely nagymértékben hozzájárult az ország fejlődéséhez, az egész jogrendszer korszerűsödéséhez.
(15.10)
Úgy hiszem, mindezek fényében az a javaslat, amely az Országgyűlés munkájának ilyen módon történő meghosszabbítását szorgalmazza, nélkülözi a realitásokat. Nemkülönben nincs összhangban a választójogi törvény rendelkezéseivel sem, hiszen a választási kampány kezdete - és ez így volt az előző választások előtt is - és a parlament munkája nyilvánvalóan célszerű, ha egy idő után elválik egymástól, és ez természetesen tisztább kampányviszonyokat is teremt. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem