VARGA MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tekintettel arra, hogy az előttünk fekvő törvényjavaslatnak nem most kezdődött az általános vitája, csak néhány dolgot szeretnék kiemelni, hiszen nagyon sok minden már korábban elhangzott.
Az egyik ilyen kiemelendő dolog államtitkár úr azon expozéjához kapcsolódik, hogy az előttünk fekvő törvénymódosítás gyakorlatilag a gazdasági társaságokról szóló törvény módosítása miatt vált szükségessé. Azt gondolom - ezt államtitkár úr is csak fő vonalaiban tartja elfogadható indoknak, ugyanis aki ebbe a törvénymódosító csomagba belelapoz, az nyilván látja, hogy a történet nem csak erről szól. Ez a törvényjavaslat 19 egyéb törvény módosítását tartalmazza, és ha valaki fellapozza ezt a törvénymódosítást, nyilván látni fogja, hogy a kárpótlásról szóló törvény, a privatizációról szóló törvény, az ártörvény módosítása nyilván nem elsősorban amiatt lett szükséges, hogy a Gt.-t a parlament a múlt év végén módosította. Azt hiszem, hogy ez a jogszabály nem a '94 és '98 közötti parlamenti ciklus törvényalkotási csúcsaként fog bevonulni a köztudatba.
Többször szóvá tettük az elmúlt három év során - most is szóvá kell tennünk -, hogy ez a fajta törvényalkotási rend nem teszi lehetővé a vállalkozások kiszámítható és stabil működését. Ha egy vállalkozónak ugyanis év közben is azokhoz a változásokhoz kell igazítania a vállalkozását, azokhoz kell átszabnia a könyvelését, a számvitelét, amit a parlament megalkot, akkor ott nyilván nem beszélhetünk jogbiztonságról. Ebben a törvénymódosításban pedig szinte minden adótörvény módosítására sor kerül. A frakciónk kigyűjtötte, hogy az elmúlt három évben hány alkalommal került sor az adótörvények módosítására az MSZP-kormány parlamenti ciklusa alatt.
Hadd mondjak el néhány részeredményt. A '92-es, általános forgalmi adóról szóló törvény módosítására 9 alkalommal került sor. A személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítására 22 alkalommal, a társasági adóról szóló törvény módosítására 14 alkalommal, az illetékről szóló törvény módosítására 21 alkalommal, a fogyasztási adóról és fogyasztói árkiegészítésről szóló törvény módosítására 8 alkalommal, a jövedéki adóról szóló törvény módosítására 14 alkalommal; csak az adó- és adójellegű törvények módosítására 91 alkalommal került sor, tisztelt Ház, tisztelt államtitkár úr. Ezek a lépések nyilvánvalóan nem segítik elő a vállalkozások kiszámítható működését.
Azt is szeretném némileg cáfolni, hogy itt koherenciazavart kiküszöbölő törvénymódosításokra kerül sor. Nem hiszem, hogy például az atomenergiáról szóló törvény módosítása - ahol felügyeleti díj bevezetésére kerül sor - vagy a távközlésről szóló törvény módosítása - ahol minőségfelügyeleti díj bevezetése van -, akár a taxidíjszabás újszerű szabályozása koherenciazavar feloldására szolgálna. Itt nyilvánvalóan új módosításokról van szó, amelyeket az indokol, hogy a parlamenti többséget, a kormányt kapuzárás előtti pánik kerítette hatalmába, és a parlamenti ciklus vége előtt nyilván minél több ilyen módosítást próbál meghozni.
Hadd emeljek ki kettőt a módosítások közül. Az egyik az úgynevezett egyablakos rendszer megteremtése. A módosításokat alaposan átnézve cáfolnom kell azt, hogy ezek után a vállalkozók számára egyablakos rendszer kerül bevezetésre. Szó sincs erről, ezt korábban az egyik szocialista párti képviselő hozzászólásában már cáfolta, én ezt csak megerősíteni tudom. A vállalkozók továbbra sem egy ablaknál - azaz egy helyen - tudják elintézni a vállalkozás működtetéséhez szükséges minden irat kiadását; erre több helyen kerül sor. Zárójelben jegyzem meg: persze örvendetes az a lépés is, hogy ezen ablakok száma legalább csökken, és hogy egy vállalkozónak nem tizenötnél több helyen kell engedélyért sorban állnia, hanem jóval kevesebb helyen.
Ugyancsak cáfolnám azt a megjegyzést is, amelyet még a miniszterelnök úr tett a múlt év végén, amikor azt állította, hogy a 65 év fölöttiek ingyenes utazásának kedvezménye nem jelent költségvetési kihatást. Ebben a törvényben a kormány módosít egy olyan passzust, amely a fogyasztói árkiegészítésről szól. Nyilvánvalóan azért teszi ezt, mert a fogyasztói árkiegészítés mértéke változott ezzel a szabályozással. Ez tehát igenis költségvetési hatással jár, függetlenül a módosítás lényegétől.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm szépen a figyelmüket, ezekre kívántam röviden felhívni a figyelmüket. Köszönöm. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem