DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ
DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ (SZDSZ): Köszönöm. Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A miskolci Semmelweis Kórházban kirobbant szöveteltávolítási ügy, amely, mint azóta kiderült, nem korlátozódik kizárólag a Semmelweis Kórházra, sokak figyelmét ráirányította arra a kérdésre, hogy miként tudják megakadályozni, hogy elhalálozásuk után akaratuk ellenére szerveket, szöveteket távolítsanak el a holttestükből.
A júliusban hatályba lépő új egészségügyi törvény továbbra is fenntartja azt az eddigi rendszert, miszerint abban az esetben, ha a szerv- illetve szöveteltávolítás ellen az elhunyt az életében nem tiltakozott, akkor vélelmezik a beleegyezését. A nemleges nyilatkozat megtételének a lehetősége és módja azonban a tapasztalatok alapján nem él a köztudatban. Ilyen nyilatkozatot eddig is lehetett tenni, az erre rendszeresített donorkártyákon. Erről a lehetőségről azonban a polgárok nem tudtak, az űrlapot a forgalmazásukra hivatott patikák a gyakorlatban nem ismerték, az orvosok pedig nem vizsgálták, hogy nyilatkozott-e az érintett. Az új törvény sem tartalmaz megnyugtató garanciát az esetleges nemleges nyilatkozatok érvényesülésére, így nem irányozza például elő egységes nyilvántartásukat.
Ezért kérdezem az államtitkár úrtól, hogy milyen lépéseket kíván tenni a tárca annak érdekében, hogy a polgárok megismerjék a nemleges nyilatkozattétel lehetőségét. Mit kívánnak tenni azért, hogy az esetleges nemleges nyilatkozatokat garantáltan felkutassák és figyelembe vegyék az egészségügyi intézményekben? Ilyen esetben tudniillik, amikor az állampolgárnak aktívan tennie kellene valamit azért, hogy ne következzen be vele valamit, amit nem kíván, álláspontom szerint az államnak aktív kötelezettsége van a tájékoztatásra.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem