DR. VILÁGOSI GÁBOR

Teljes szövegű keresés

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány benyújtotta a korábban átdolgozásra visszakért azon két törvényjavaslatot, amelyek az országgyűlési képviselők választásáról szóló 1989. évi XXXIV., illetőleg a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény módosítására irányultak. A törvényjavaslatok átdolgozása során a korábbiakhoz képest több vonatkozásban módosultak a kisebbségi országgyűlési képviselők megválasztásának szabályaira irányuló javaslatok. E módosítások a következők:
A választópolgárok a többi szavazólappal együtt automatikusan, vagyis a törvény erejénél fogva, előzetes kérés nélkül megkapják a kisebbségi szavazólapot is. Ezzel összefüggésben a kedvezményes mandátum megszerzéséhez szükséges szavazatszám 5000-ről 7500-ra emelkedik.
Megváltozott a mandátumkiosztási eljárás is. Ez az elvi kihatású változtatás lehetővé teszi, hogy csak azok a kisebbségi listák kapjanak a 7500 szavazat alapján kedvezményes mandátumot, amelyek - mivel nem érik el az országos listás mandátumszerzéshez szükséges szavazatszámot - nem jutnának mandátumhoz. A gyakorlatban ez azzal a következménnyel jár, hogy emelkedik a szavazatszám, amelyet valamely kisebbségi listának el kell érnie ahhoz, hogy második mandátumhoz jusson.
A fenti módosítások mellett a kormány azt javasolja, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségek országgyűlési képviselőinek megválasztására első alkalommal 1998 októberében, a helyi önkormányzati választásokkal együtt kerüljön sor. Ennek érdekében az említett két törvényjavaslat átdolgozása mellett a kormány javaslatot tesz az alkotmány módosítására is.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem