DR. FODOR ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. FODOR ISTVÁN
DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Katona Tamás képviselő úr intelmeit meg kell fogadnunk, és a megfogalmazásnál figyelnünk kell a jövőben ezekre a javaslatokra.
Ami Lányi képviselő úr hozzászólását illeti: képviselő úr, nem tűnt el az ön által kifogásolt gyakorlat az előterjesztésben, mert kifejezetten egy külön csoportba tartozó gyakorlatként említettem ezt az egy gyakorlatot, amely arról szól, hogy anyagi ellenszolgáltatás fejében a Magyar Köztársaság lő- és gyakorlótereit igénybe veszik külföldi csapatok. Tavaly volt először ilyen gyakorlat Magyarországon.
A Független Kisgazdapárt képviselőcsoportjából, de más képviselőcsoportokból is országgyűlési képviselők megfogalmazták nemcsak azokat az aggodalmakat, amiket a képviselő úr most elmondott, hanem más jogos aggodalmakat is. Ezért az előterjesztést elsőre nem is tudtuk átvinni a bizottsági ülésen, különböző módosításokon ment keresztül, képviselői módosító javaslatok is belekerültek. Azt gondolom, ennek eredményeként megnyugtatóan szabályozásra kerültek mindazok a kérdések - még egyszer mondom -, amelyeket most ön is megfogalmazott, és más képviselők is megfogalmaztak.
Ezeknek a gyakorlatoknak a végrehajtásáról készült egy összefoglaló jelentés, amely egyértelműen bizonyítja azt, hogy a jogi kereteket megnyugtatóan sikerült tisztázni, ugyanígy a környezetvédelmi előírások maximális figyelembevételével kerültek végrehajtásra ezek a gyakorlatok. Én nem tudok összehasonlítást tenni a magyarországi környezetvédelmi előírások és Európa más országaiban érvényes és hatályos környezetvédelmi előírások között. Azt tudom, hogy az ezeken a gyakorlatokon végzett tevékenység a magyar törvényeknek, a környezetvédelmi előírásoknak minden vonatkozásban maradéktalanul megfelel.
Ami a pénzügyeket illeti: az Országgyűlés felhatalmazott bennünket arra, hogy kétoldalú megállapodásban, egyetértési memorandumban állapodjunk meg a partnereinkkel. Biztosíthatom önt, képviselő úr - anélkül, hogy konkrét számokat mondanék -, hogy az az ár, amiért ezek a csapatok igénybe veszik a lőtereinket, összhangban áll az Európában szokásos ilyen alkalmakkor alkalmazott árakkal.
Hadd mondjam el önnek, hogy ennek a tevékenységnek a nettó árbevétele - tehát az az árbevétel, amely alapul szolgált ahhoz, hogy az önkormányzatokra eső 6 százalékot, amit az Országgyűlés előírt, ki kell fizetni, illetve alapot szolgáltatott ahhoz, hogy a Környezetvédelmi Alapba az 5 százalékos befizetést megtegyük - 281 millió forint volt. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 30 millió forinthoz jutottak az érintett önkormányzatok és a Környezetvédelmi Alap, és 250 millió forint volt a honvédség nettó árbevétele.
Nem vállalkozhatom arra, hogy ennél részletesebben tájékoztassam most az Országgyűlés plenáris ülését. Azt hiszem, nem is itt van ennek a helye, hanem ha ilyen problémák vannak, akkor ezeket a bizottsági ülésen kell felvetni, és ott a szakemberek részletes tájékoztatást tudnak adni ezekről a kérdésekről.
Azt gondolom, válaszommal talán sikerült megnyugtatni a képviselő urat, és az Országgyűlés aggodalom nélkül elfogadhatja ezt az előterjesztést.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem