DR. FODOR ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. FODOR ISTVÁN
DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az alkotmány 40/B. § (1) bekezdésének, illetve 40/C. § (1) bekezdésének rendelkezései szerint az Országgyűlés előzetes hozzájárulása szükséges mind a magyar fegyveres erőknek az ország területéről történő kilépéséhez, mind idegen fegyveres erőknek az ország területére történő belépéséhez.
Alapvetően háromféle oka lehet az e körbe tartozó katonai csapatmozgásoknak. Az első csoportba azok a csapatmozgások tartoznak, amelyek kétoldalú megállapodások alapján, az aláíró partnereinkkel közösen végzett gyakorlatok keretében történnek, és amelyek alapvetően a Magyar Honvédség egységeinek kiképzését szolgálják. A második csoportba tartoznak azok a csapatmozgások, melyek során külföldi katonai szervezetek a Magyar Köztársaság lő- és gyakorlótereit anyagi ellenszolgáltatás fejében veszik igénybe.
Azokról a gyakorlatokról, amelyekről eddig szóltam, szól a H/5355. számú országgyűlési határozati javaslat. Ez utóbbival kapcsolatban a mai ismereteinkre vonatkozó megjegyzést azért kell tennem, mert anyagi ellenszolgáltatás fejében történő igénybevétel esetén - amennyiben további ilyen megkeresés érkezik ebben az esztendőben - természetesen újabb javaslattal az Országgyűlés elé kell jönnünk.
A harmadik csoportba azok a gyakorlatok tartoznak, amelyek a Magyar Köztársaság és a NATO közötti egyéni partnerségi program részét képezik, és magának az egyéni partnerségi programnak a jóváhagyása az 1995. évi LXVII. törvény 5. §-ának (4) bekezdése alapján is az Országgyűlés hatáskörébe tartozik. Ezt a programot - az egyéni partnerségi programot és az e körben lefolytatandó gyakorlatokat - tartalmazza a H/5271. számú előterjesztés.
Tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy mind az egyéni partnerségi program, mind a kétoldalú gyakorlatok pénzügyi fedezete a honvédelmi tárca költségvetési fejezetében rendelkezésre áll. Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy az előterjesztéseket vitassa meg és fogadja el!
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem