GYIMÓTHY GÉZA

Teljes szövegű keresés

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Több kormánypárti képviselő gúnyos megjegyzéseire - hogy: te ehhez is értesz - annyit kell mondani, hogy egy ellenzéki képviselőnek fel kell vállalnia azokat a problémákat, a társadalmi feszültségeket, amelyek a lakókörnyezetében, a megyében vannak.
Komárom-Esztergom megyében két nagy válsággóc alakult ki. Az egyik: az Almásfüzitői Timföldgyár felelőtlen privatizációja folytán 700 embernek szűnt meg a munkahelye, körülbelül 3 ezer embernek került veszélybe a közműellátása, hisz a két lakótelep az Almásfüzitői Timföldgyártól kapta az ellátást.
A másik válsággóc pedig gyakorlatilag a honvédelmi miniszter úr egyéni képviselőterülete, az oroszlányi bányászat, ahol a Vért Erőmű kétszeri sikertelen privatizációja folytán több ezer bányász és a kiszolgáló üzemek dolgozói kerülnek közvetlen veszélybe. Gyakorlatilag Komárom-Esztergom megyében egy második Ózd válságövezet van kialakulóban.
Mindkét válsággócról szóltam már az elmúlt években, egyszer az Almásfüzitői Timföldgyárról, hisz ott két éve megszüntették a nedvesüzemet, 350 embert küldtek utcára. Utána a parlamenti pártok és talán a szakma összefogásából újra indult ez a nedvesüzem, 250 dolgozónak újra lett munkahelye. Ami viszont sajnálatos: egy nagyon felelőtlen privatizáció történt. A bérlő a Hungalumina Kft. három héttel a privatizációs szerződés megkötése után egyik napról a másikra önfelszámolást, csődöt jelentett és most újra 700 ember került utcára. Nemcsak a 700 ember munkahelye, hanem körülbelül 600 bauxitbányász, a bakonyi bauxitbányák munkásai is megélhetésüket, gyakorlatilag a munkahelyüket vesztették - ezáltal sorsukra hagyták őket, a bauxitbányászokat. Nagyon felelőtlen... - és örülök, hogy a tisztelt privatizációs miniszter asszony itt van -, az a Szabó úr, aki korábban a Hungalu Rt. vezérigazgatója volt, majd az ÁPV Rt. vezérigazgatója lett, ő nagyon jól ismerte, hogy milyen privatizációs feltételekkel szabad átadni ennek a bérlőnek az üzemet.
Sajnos, a privatizációs szerződés megkötése után három héttel gyakorlatilag a 700 ember munkahelye megszűnt. Az almásfüzitői polgármester asszonytól kezdve a környék, legalább 8-10 település lakói, elkeseredettek, és várják önöktől a választ. Horn Gyula miniszterelnök úrtól kezdve az országgyűlési képviselőkhöz, mindenkihez fordultak, és természetesen én is a parlamenti nyilvánosságot ezért használom fel: követelem azt, hogy a kormány vizsgálja ki, hogy lehetett, hogy a felelőtlen privatizáció, a privatizációs szerződés megkötése után már három héttel a privatizált gyár bezárt. Még egyszer mondom, dr. Szabó Pál úr volt a korábbi Hungalu Rt. vezérigazgatója, és amikor az ÁPV Rt. vezérigazgatója lett, neki ismernie kellett ezeket a privatizációs körülményeket. Várjuk a választ nemcsak én, hanem ott, több tízezer ember abban a térségben. Az Almásfüzitő Timföldgyár megkopott szocreál emlékműve hirdeti: "Nálunk a munka becsület és dicsőség dolga". Tisztelt szocialista érzékeny képviselő urak, hölgyek... (Sic! - Derültség.) gondolkozzanak el ezen a mondaton!
A másik téma: lesz-e jövője Oroszlánynak. Az egykori szocialista bányászvárosnak körülbelül 20 ezer lakosa csak a bányára és a Vért Erőműre épült erőműből él. Most másodszor történt egy felelőtlen privatizáció, egy sikertelen privatizáció, és olyan hangok hallatszanak, hogy az integrációt kettéválasztják. Ha különválik az erőmű a bányászattól, akkor gyakorlatilag több ezer embernek, bányásznak és a kiszolgáló üzemek dolgozóinak szűnik meg a munkahelye, egy újabb Ózd fog kialakulni. Oroszlány városa segíteni szeretne magán, de nem történtek meg azok az ipari beruházások, amelyek, mondjuk, Tatabányán, más válságövezetben, más városokban már korábban megtörténtek - a munkahelyteremtés. Oroszlányban semmi nincs, csak a bányászat és a bányászatra épülő Vért Erőmű, tehát gyakorlatilag az erőmű. Ha most az erőműt leválasztják a bányászatról, akkor a bányák munkahelyei megszűnnek.
Ezekért önök lesznek felelősek, tisztelt kormányzat és azok a képviselők, akik segíthetnének. De nem látjuk azokat az elszánt intézkedéseket Oroszlány térségében sem, önök felemelt kézzel megadják magukat, és ezt nem tudja elfogadni az a társadalom. Oroszlány körzetében hatalmas feszültség van, az emberek várják az intézkedéseket, én magam is mint országgyűlési képviselő nagyon szívesen várnám - akár most is a privatizációs miniszter asszony válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem