DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Teljes szövegű keresés

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon örülök annak, hogy sor került erre a felszólalásra, hiszen a múlt héten éppen én hívtam fel a figyelmet arra, hogy milyen veszélyes feszültség van - és növekszik a feszültség - az egészségügyben azáltal, hogy nem tudják, mi fog történni velük. Én magam voltam ott azon a konferencián, ahová összehívták Magyarország összes kórházának a vezetőit, és a minisztérium január közepén még nem tudott választ adni arra, hogy mikortól és pontosan hogyan finanszírozzák a kórházakat.
Ehhez képest úgy tűnik, mintha előrelépés lenne, hogy azóta már felmérték, mire van szükség. S most azt hallhattuk, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, hogy márciusban megvan a fedezet a béremelésre. Igen, de ugyanakkor meg kell nézni az egészségbiztosítás éves költségvetését, tisztelt képviselőtársaim, amit önök szavaztak meg. A költségvetési vitában is elmondtuk - és ez a helyzet azóta nem változott meg -, hogy az egészségügyi dolgozók béremelésére ebben a költségvetésben nincs meg az egész évi fedezet. Ma délután egy interpellációban meg fogom kérdezni azt, hogy vajon hol találták meg egész évre. S emellé még valamit oda kell tenni: a megelőlegezett, úgymond konszolidációs pénzek visszafizetésére szánt összeget. Arra is rendkívül kíváncsi vagyok, hogy ez mind hol található meg abban a kasszában, ahol az átlagos emelkedés szintje - ahogy itt már hallhattuk is - a kórházak esetén például 5,5 százalék. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.)
Tisztelt képviselőtársaim, sokat hallhattunk arról, hogy micsoda borzasztó dolog az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti mivolta. Tájékoztatom önöket arról, hogy ezzel sikerült '94-ben minden korábbinál magasabb béremelkedést elérni az egészségügyben. (Az elnök újra megkocogtatja a csengőt.) Arról is tájékoztatom önöket, hogy nem a közalkalmazotti törvény mond ellent a teljesítményfinanszírozásnak, hanem a pénzhiány, hiszen a közalkalmazotti törvény minimumokat garantál, és ha pénz lenne, efölött nyugodtan lehetne adni, tisztelt képviselőtársaim. (Az elnök kikapcsolja a szónok mikrofonját.) Egyelőre ott tartunk, hogy a minimumot sem sikerül megadni.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem