BOGÁRDI ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

BOGÁRDI ZOLTÁN
BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterelnök Úr! 1991-ben született egy törvény arra, hogy az egyházak - mármint a történelmi egyházak - visszakapnak ingatlanokat, az ezeket az ingatlanokat használó önkormányzatok pedig valamilyen kárpótlásban részesülnek attól függően, hogy a funkció, ami addig az ingatlanhoz kötődött, milyen megoldást nyer. Erre az 1992-es évben 1,1 milliárd forintot, '92-ben 3, '94-ben 4 milliárd forintot biztosított a költségvetés. Sajnos, ez a keret '94 óta nem nőtt. Természetesen nem könyöradományokról van szó; azokról az ingatlanokról van szó, amelyeket a szocializmus alatt az egyházaktól elvett az állam, ezért az államnak - függetlenül attól, hogy a kormánya felelős-e azért, amit az elődjei tettek - erről gondoskodnia kell.
Tízéves terv készült akkor. Ön 1995-ben javasolta a történelmi egyházaknak, hogy 2011-ig tolják ki ezt a határidőt. Ők ezt a javaslatot el is fogadták. Tekintettel arra, hogy az ingatlant leadó önkormányzat, felelős lévén, a funkciót nem adja le - teszem azt, egy iskolát működtetni akar -; az egyház készített egy tervet, ami alapján a megkapott ingatlanért a neki biztosított keretből pénzt kap az önkormányzat; az önkormányzat elkezdett építkezni, hitelt vett föl, és épített egy iskolát. Mivel a keret nem nőtt, ezt a hitelt visszafizetni nem tudta, mert nem kapta meg a kormánytól a pénzt, ezért az önkormányzat valószínűleg összeomlik.
A törvénytervezet, ami módosítaná az akkori törvényt, sajnos még mindig nem készült el. Kérdezem miniszterelnök urat: (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) mikor készül el a törvénytervezet, és ön mit tenne az önkormányzat helyében?
Köszönöm. (Taps a Magyar Demokrata Fórum soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem