DR. SEPSEY TAMÁS

Teljes szövegű keresés

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Fórum tartózkodott a törvényjavaslat megszavazásánál, mert ez a javaslat politikailag elhibázott, jogilag teljesen rossz, emberileg pedig elfogadhatatlan. A kormány a mai napig nem készítette el a közalapítványnak az alapító okiratát, holott hónapok álltak volna rendelkezésére. Ehhez képest ez a törvény továbbra is a semmit adja, de azt valóban nagyon jól adja.
Ez a törvény a párizsi békeszerződés végrehajtásáról kellene hogy szóljon, de sajnos, nem arról szól, mert a preambulum, aminek az elhagyására javaslatot tettünk, azt tartalmazza, hogy végrehajtjuk a párizsi békeszerződést, és az örökösök nélkül meghalt személyek vagyonát megkapják a közösségek. Ez nem igaz, mert nem a vagyonát kapják meg, hanem egy globál kártérítést kapnak meg, egy globál kártalanítást kapnak meg, mert a párizsi békeszerződést abban a formájában, ahogy Magyarországon 1947-ben be lett cikkelyezve, nem lehet végrehajtani. Ez a törvényjavaslat tehát ezt a kérdést nem rendezi.
Sajnos, igen fájó, hogy a tisztelt kormánypárti többség nem támogatta, hogy a 67 százalékban munkaképességüket elvesztett egykori üldözöttek is életjáradékra válthassák ezt a kárpótlási jegyet. Mindössze hét korosztályról lett volna szó, igen csekély számú érintett ez a kör, akit önök juttathattak volna egy lehetőséghez. A szűkkeblűség ezen a téren indokolatlan és megmagyarázhatatlan.
Emberileg pedig, igen tisztelt képviselőtársaim, azért nem lehetett megszavazni ezt a javaslatot, mert önök nem fogadták el azt a módosítást, hogy akik ávósok voltak, akik '56-ban részt vettek a forradalom leverésében, akik karhatalmisták voltak '56-ban, azok ne kaphassanak ettől a közalapítványtól életjáradékot, mert méltatlanok arra, hogy egykori üldöztetésük után ettől az államtól bármiféle juttatást kapjanak.
A külügyminisztériumi államtitkár azt mondta, hogy a békeszerződés alapján erre nincs lehetőség, nem lehet korlátozni a jogokat. Én arra kérném az államtitkár urat, olvassa majd el a miniszter által beterjesztett törvényjavaslatot, amelynek a 2. §-a (5) bekezdése kimondja, hogy a közalapítvány szabályzatában az életjáradékban részesítést meghatározott feltételekhez köthetik.
Igen tisztelt Ház! A törvény nem kötheti feltételekhez; az a közalapítvány, ami még létre nem jött, majd feltételekhez kötheti. Mi nem akartunk asszisztálni ahhoz, hogy azok, akik az emberiség ellen igen komoly vétségeket követtek el, utólag a magyar államtól bármiféle járadékban részesüljenek. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem