DR. KÁVÁSSY SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR
DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Tehát a kormány nem agrárpárti - vetik ugyancsak a kormány szemére, és keserű helyzetértékelésként szögezik le: "Az eladhatatlan 8 forintos burgonyából nem telik üzemanyagra, fémzárolt vetőmagra, műtrágyára és növényvédő szerekre." Majd így vonják le a konklúziót - ismét csak idézem -: "A földhöz jutott és juttatott gazdáknak évekre van szüksége ahhoz, hogy beszerezzék termelőeszközeiket", és addig, míg ez meg nem történt, csak igen szűkös megélhetésre telik, és ezzel a kormánynak is tisztában kellene lennie. Így igaz.
A legsötétebb középkorban is tudták, hogy ha valaki gazdaságot alapít, mentességekkel és kedvezményekkel kell segíteni, és csak azután lehet adó alá vetni, miután erre megértek a körülmények.
A konkrét követeléseket a másik petíció tartalmazza, amit eredetileg a kerület országgyűlési képviselőjéhez írtak. Ezek közül a fontosabbak, hogy a kistermelők évi 1 millió 500 ezer forint bevételig élvezzenek adómentességet, adót csak az e fölötti jövedelem után kelljen fizetni, állítsák vissza a földhitelintézetet, biztosítsanak a mezőgazdaságnak nálunk is olyan támogatást, mint amilyen nyugaton dívik, és ne csak a nagyüzemeket támogassák, hanem a mezőgazdasági termelés többi szereplőjét, köztük a kistermelőket is.
Félreérthetetlenül világos, egyenes és tiszta beszéd, nem kell hozzá kommentár. Ha igaz tehát a Széchenyi által megfogalmazott tétel, hogy: "Minden országlás filozófiája a lehető legnagyobb rész boldogítása", akkor a nekünk átadott petíciókban már a megoldás, a program is készen áll, legalábbis ami a földműves nép boldogítását illeti; csak a petíciókban meghatározott irányt és elveket kell követni. Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem