DR. SZILÁGYINÉ CSÁSZÁR TERÉZIA

Teljes szövegű keresés

DR. SZILÁGYINÉ CSÁSZÁR TERÉZIA
DR. SZILÁGYINÉ CSÁSZÁR TERÉZIA (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Szeretném rögtön a legelején leszögezni, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt frakciója megszavazza ezt a törvényjavaslatot - azonban néhány gondolatot hadd mondjak el.
Bár mostanában egyre kevesebb szó esik a kormány szakértelméről, amelynek a törvény-előterjesztésekben is tükröződnie kellene, de még ma is nagyon sok szó esik közéletünk tisztaságáról, éppen ezért nagyon fontosnak tartom a népjóléti miniszter úrnak azt a beismerő nyilatkozatát, amelyben kijelentette, hogy az ebben a törvényjavaslatban szereplő gondolat - és ezt államtitkár úr megerősítette - a tavalyi törvényhozás során valóban kimaradt.
Szeretném megköszönni két képviselőtársamnak azt, hogy felismerték a kormány hibáját, és benyújtották ezt a törvényjavaslatot. Azonban azt gondolom, hogy mindez kevés, hiszen manapság már hozzászoktunk ahhoz, hogy kormánypárti képviselők nagyon gyorsan sietnek a kormány segítségére, és önálló indítványokkal korrigálni igyekeznek a kormány elkövetett hibáit.
Azt gondolom, hogy itt most elnézést kellene kérni azoktól, akik két hónapig nem voltak annak tudatában, hogy itt a kormány követett el hibát, abban a tudatban éltek, hogy esetleg május 1-jétől nem fognak emelkedni azok a tételek, amelyek ebben a törvényjavaslatban szerepelnek.
Illyés Gyula azt mondta, hogy "növeli, ki elfedi a bajt", és azt hiszem, hogy most itt erről van szó. Kár volt képviselőtársaimnak ehhez a rövid törvényjavaslathoz nagyon hosszú és hamis érvrendszert gyártani, mely szerint a jövedelemhatárt nem lehetett az összes ellátásoknál egyszerre rendezni, mert a kérdéses rész, a kérdéses joghely nem volt nyitva.
Azt gondolom, ez enyhén szólva csúsztatás, pedig éppen a kormánynak lett volna az a felelőssége, hogy az egybefüggő részek tárgyalásánál minden jogi hely nyitva legyen, hiszen a családi pótlék jövedelemhatárainak emelését sem lehetett volna végrehajtani, ha a kormány nem nyitotta volna meg a lehetőséget a tárgyalásra és a módosításra.
Mi, kereszténydemokraták nem tudtuk - és persze ma sem tudjuk - támogatni a családi pótlék alanyi jogának az elvesztését, de ha már a kormánytöbbség áterőltette ezt a szociáldemokrácia és a kereszténydemokrácia elveivel ellentétes javaslatot, akkor az összes ellátásokhoz azonos jövedelemhatárt tartunk szükségesnek, és egyszer már olyan javaslatot szeretnénk látni, amely minden egyes esetben és mindig automatikussá tenné a jövedelemhatárok karbantartását.
Célszerű lenne például a minimálbérhez kapcsolni valamilyen célszerű szorzóval a jövedelemhatárokat, vagy természetesen mi azt szeretnénk, ha vissza lehetne állítani az alanyi jogosultságot. Mi ilyen javaslatokat várunk a kormánytól, és ilyen javaslatokat várunk kormánypárti képviselőinktől, és most már talán elég lenne a kormány hibáit korrigáló önálló indítványokból.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem