DR. SZIGETI GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

DR. SZIGETI GYÖRGY
DR. SZIGETI GYÖRGY (SZDSZ), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! T/3873. szám alatt Béki Gabriellával egy rövid törvénymódosítási javaslatot terjesztettünk elő. Igaz, hogy ez a törvénymódosítási javaslat rövid, de sokakat érint, a társadalom egy jelentős csoportját: a gyermekgondozási segélyben részesülőket, illetőleg a gyermeknevelési támogatásban részesülőket.
Emlékezetes és ismeretes is képviselőtársaim előtt, hogy tavaly ősszel, november-decemberben élénk vitát folytattunk a költségvetés kapcsán a családi pótlékról és a családtámogatási rendszerről. A kormány eredeti előterjesztése szerint mintegy 500 forintos családipótlék-emelést irányzott elő, és az igényelhetőségi jövedelemkorlátra nem terjesztett elő javaslatot. Képviselői módosító indítványok során végül is a Ház úgy határozott, hogy egy differenciált és jelentősebb mértékű családipótlék-emelést hajt végre; az emelés mintegy 25-30 százalékos. Példaként említem, hogy egy kétgyerekes, kétkeresős családban ez gyermekenként majdnem 1000 forintot tesz ki. Ugyanakkor képviselői indítványra a jövedelemhatárt is módosította az Országgyűlés, és a nettó keresetnövekedésnek megfelelően mintegy 18 százalékos emelést hajtott végre; a tavalyi 19 500 forintos jövedelemkorlátot a családi pótlék igényelhetősége esetén 23 000 forintra, illetőleg egyedülálló esetében 27 400 forintra emelte fel.
A Ház elfogadta ezt a módosítást. Ez egyezett azzal az elvi rendszerrel, amit tavaly az Országgyűlés meghatározott. Tavaly május 1-jével lépett hatályba, hogy jövedelemhatárhoz köti a családi támogatásokat. Ez egy egységes elvrendszer volt, amely ugyanazt az összeghatárt határozta meg a családi pótlék igénylése esetén, ugyanezzel az összeghatárral operált a gyermekgondozási segélynél és a gyermeknevelési támogatásnál is.
Bizonyára üzemzavar következhetett be, mert a családi pótlékra vonatkozó jövedelemhatár megemelkedett, és az egybeszerkesztett törvényjavaslatnál észleltük képviselőtársaimmal, hogy a gyermekgondozási segélyre és a gyereknevelési támogatásra vonatkozó jövedelemhatár nem emelkedett.
Az indokolásunkban mi egy jóindulatú megközelítést adunk a dolognak. Úgy értelmeztük, hogy nem nyílt meg a vita e jövedelemhatár fölött, mert ez - a gyeshatár, illetőleg a gyedhatár - a törvény más helyén szerepel. De van egy másik, alaposabbnak tűnő magyarázatunk is, hogy legvégső esetben koherenciazavar kiküszöböléseként az előterjesztőnek észlelni kellett volna, vagy a Pénzügyminisztériumnak, vagy a Népjóléti Minisztériumnak; nem keressük a felelőst - biztos, hogy a másik volt.
Ezért terjesztettünk mi elő ennek a feloldására egy olyan javaslatot, hogy automatizmussal összekapcsoljuk a családi pótlékra vonatkozó jövedelemhatárt. A jövőben ilyen üzemzavar nem fordulhat elő. Hivatkozással idézzük ezt a jövedelemhatárt, és ha a jövőben bármikor módosításra, emelésre kerülne, az esetben ez automatikusan végigfut a rendszeren.
Ma március 3-a van, és ez a törvény május 1-jével lépne hatályba. Tehát most még nem alkalmazzák, érdeksérelem senki részéről nem következik be; ha az Országgyűlés elfogadja az azonos elveken nyugvó módosítási javaslatot, akkor ez a folyamatos működésben nem okoz zavart. Az én meggyőződésem az, és a viták során az bontakozott ki, hogy a kormánynak is ez az álláspontja, egységes elvek alapján akarja meghatározni a családi támogatások igényelhetőségét.
Én tovább nem szaporítom a szót, kérem képviselőtársaimat, hogy a javaslatunkat támogassák, és köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem