SASVÁRI SZILÁRD

Teljes szövegű keresés

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Írószövetség egyike a magyar művészeti élet legmeghatározóbb szereplőinek, a civil szervezetek sorában pedig a legtekintélyesebbek közül való. A határokon belül és azokon túl élő kortárs magyar írók túlnyomó többsége tagjai sorába tartozik. Folyóiratai révén képes biztosítani az írótársadalomnak a színvonalas plurális nyilvánosságot, százezer példányt meghaladó könyvtára nemcsak folyamatosan gyűjti és dokumentálja a kortárs szépirodalmi művek teljes körét, de megfelelő körülményeket biztosít az írói és kutatómunkához is. Széles és naprakész hazai és külföldi folyóirat-gyűjteménye lehetőséget nyújt a világirodalmi folyamatok figyelemmel kíséréséhez. Klubja nagyszámú irodalmi rendezvénynek ad kedvelt és rangot adó színhelyet.
Az Írószövetség mai elhelyezésében alkalmas arra, hogy a Magyar Irodalom Háza legyen. Mégsem a Bajza utcai épületben kívánnák megvalósítani azt, amit az Írószövetség saját, jelenlegi otthonában ma is megvalósít. Az Írószövetség elköltöztetése, az új helyszínen a mai színvonalnak megfelelő berendezése csaknem annyi költséggel járna, mint amennyibe a jelenlegi helyének a VI. kerületi önkormányzattól megfelelő csereingatlannal vagy készpénzzel való kiváltása kerülne.
Jelenleg a Petőfi Irodalmi Múzeum által lakott Károlyi-palotát kívánják renoválni, mégpedig úgy, hogy mélypincével, padlástér-beépítéssel bővüljön, s oda beszoríthassanak még további öt szervezetet, köztük az Írószövetséget is. Az átépítés során felszabadítandó területeket, a múzeumi funkció jobb ellátását, a gyűjtemények szélesebb körű kutatását, azok bemutatását, valamint az oktató tevékenység biztosítását maga a múzeum is igényelné. Mindezek figyelembevételével el kell kerülni azt, hogy az Írószövetség függetlenségét, fokozatosan felépült struktúráját, feladataihoz méltó ellátását is veszélyeztető megoldás szülessen.
Ezért kérdezem: hogyan kívánják biztosítani az Írószövetség működését? Mikor szüntetik meg a mai bizonytalan helyzetet? Megvan-e az anyagi fedezet a Magyar Irodalom Házának megvalósítására? Hogyan kívánják garantálni azt, hogy a beruházásról ne pártpolitikus tárgyaljon az érintett civil szervezetekkel?
Tisztelettel várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem