NÉMETH ZSOLT

Teljes szövegű keresés

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! A kolozsvári Bolyai Egyetem önállóságának visszaállítása a napirend előtti hozzászólásom tárgya.
Mint tudjuk, az elmúlt hónapokban, idén januártól elkezdődően meglehetősen szerencsétlenül kibontakozott egy vita a Bolyai Egyetem önállóságának visszaállítása ügyében, és félő, hogy ez a vita megingathatja az ígéretesen alakuló kapcsolatokat Magyarország és Románia között; félő, hogy meghiúsíthatja az önálló magyar egyetem helyreállításának az ügyét.
Tudjuk azt, hogy a Babes és a Bolyai Egyetem 1959-ben önkényesen került egyesítésre, ami annak idején szerves része volt a magyar nyelvű oktatás felszámolásának. 1989-97 között a romániai magyarság számára, az RMDSZ követeléseinek listáján az első helyen szerepelt a Bolyai Egyetem önállóságának helyreállítása. 1991-ben ezt a romániai magyarság több mint kétszázezer aláírással nyomatékosította.
A román kormány, amely újonnan alakult az elmúlt év decemberében, nagyon pozitívan kezeli - reményeink szerint mind a mai napig - a kérdést. Severin - külügyminiszterré történt kinevezését megelőzően - már a magyarsággal való kiegyezésnek a jeleként említette a magyar konzulátus újranyitását, illetőleg a Bolyai Egyetem engedélyezését. Ciorbea miniszterelnök úr a közelmúltban, március 12-13-án tett magyarországi látogatásán megerősítette az önálló magyar egyetem jogosultságát azzal a korlátozással, hogy az egyetem létrehozása két lépcsőben fog megvalósulni. Most egy önálló fakultás létesülne Kolozsváron, majd később önállósulna ez a fakultás. Sajnálatos módon követte ezt a bejelentést 24 órán belül a román államfői kabinet közleménye, amely kijelentette: nincs szó arról, hogy a magyar fakultás önálló egyetemmé válna a későbbiekben, és félreértésekről beszélt; mindezt a román miniszterelnök a későbbiekben részben visszaigazolta.
Nemcsak a román kormány álláspontjáról szeretnék szólni, hanem a magyar kormányéról is. Az alapszerződés a magyar nyelvű oktatás minden szintű biztosítását írja elő, bár emlékszünk arra, hogy '96 szeptemberében még az aláírás előtt a román kulturális miniszter igyekezett biztosítani a magyarságot arról, hogy ők teljes mértékben megoldottnak tekintik a magyar felsőoktatás kérdését.
A Fidesz - összhangban az RMDSZ-szel - akkor is igényelte, hogy az önálló magyar egyetem létesítését tételesen írja elő az alapszerződés. Ez nem történt meg. A későbbiekben azonban, idén januárban, a magyar kormányhivatal helyettes vezetője a következőképpen fogalmazott: autonómiát, egyetemet követel nagy hangon boldog-boldogtalan - a Magyar Hírlapban meg is jelent ez az elemzés -, tekintet nélkül a társadalmi-gazdasági körülményekre.
Érdekes módon ezt hamarosan követte a Szabadelvű Körnek egy tanácskozása Kolozsváron, amelyen a hangvétel, illetőleg az önálló egyetem tényének az irracionalitása került kiemelésre. Ezt szociológiai elemzések is alátámasztották. A Bolyai Társaság - amely tömöríti a kolozsvári magyar tanárokat, azok nagy részét -, a kolozsvári magyar diákszövetség igyekezett rögtön reagálni és jelezni, hogy nem elégednek meg az önálló magyar tagozattal.
Tisztelt Ház! Mindkét kormány számára adódnak tehát a következtetések. Először is úgy véljük, hogy a román kormány demokratikus és euro-atlanti elkötelezettsége vitán felül áll, és számíthatnak a Fidesz és Magyarország támogatására. Ugyanakkor körültekintő értékelésünk alapján mégis meggyőződésünk, hogy az önálló magyar egyetem megtagadása kisiklathatja a demokratikus kibontakozás ügyét.
A magyar kormánynak pedig nem ártana tisztázni a Bolyai Egyetem ügyében a hivatalos álláspontot, és azt érvényre juttatni a vezető kormánytisztviselőknél, és elkerülni azt is, hogy az RMDSZ, sőt a román hivatalos álláspont alá alkudja le a romániai magyarság jogait.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz, az MDF, a KDNP és az MDNP padsoraiban.)
(9.30)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem