GYIMÓTHY GÉZA

Teljes szövegű keresés

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A Független Kisgazdapárt azért tartja fontosnak Csépe Béla úr napirend előtti innovációról szóló felvetését, mert az 1987-90 közötti években a bruttó nemzeti össztermékből 2,1 százalékot fordított az országunk kutatásra, fejlesztésre. Ebben az évben, illetve a tavalyi évben ez az arány 0,6 százalékra esett vissza. Magyarország a világ országai között az utolsók között kullog, korábban Kína és Malaysia volt mögöttünk, de most már Malaysia is megelőzött bennünket a GDP, össztermék felhasználásában, tehát a kutatásfejlesztésre való rangsorban.
A jövőkép építéséhez mindenképp nagyon-nagyon szükség lenne, hogy most a szakértőnek mondott kormány több összeget fordítson kutatásra, fejlesztésre, hisz ha lemaradunk e nemzetközi versenyben, örökre eltűnhetünk a középmezőnyből is. Sajnos, a mai társadalomban, amikor megélhetési gondok vannak és a középosztály leszegényedett (Sic!), nagyon nehéz társadalmilag elfogadtatni azt az elvet, hogy a jövőre, pár évre előre gondolkozzanak és kutatás-fejlesztésre fordítsák a pénzt, a GDP bizonyos százalékát. De ha ezt nem teszi meg, az ország örökre lemarad.
Ezért feltűnő az, hogy míg a gazdag réteg milliárdossá vált, a márványpalotás bankok, pénzügyi maffiózók és az előbb Homoki képviselőtársam által is említett hatalmas, mértéken felüli meggazdagodások jellemzik, akkor a mérnöktársadalom lecsúszott, ma már nem sikk - úgymond - mérnöknek lenni, lecsúszott az a kutató-fejlesztő bázis, és sajnos a magyar találmányok sorsa nem itt, Magyarországon valósul meg, hanem - mint tudjuk - a világon, elszívják az agyat. Köszönöm szépen. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)
(9.20)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem